Hőségriasztás

2019.06.13. 11:30

Itt a kutya meleg, felállítják a párakapukat

Életbe lépett a hőségriasztás szerdán. Miskolcon csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között több helyen ivóvizet osztanak, és lesznek párakapuk is.

Pap Gyula

Már kora délelőtt melegszik az idő

Fotó: Kozma István

Életbe lépett a hőségriasztás szerdán. A kánikula miatt az önkormányzatoknak is intézkedniük kell. Miskolcon például mától vasárnapig 10 és 15 óra között több helyen ivóvizet osztanak, és lesznek párakapuk is. A strandok hosszabb ideig tartanak nyitva. Ki hogyan viseli a meleget?

Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el – ez egyelőre vasárnapig tart. A harmadfokú hőségriasztásra akkor van szükség, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet az országban mindenütt meghaladja ezt az értéket. Csütörtöktől pedig 27 Celsius-fok felé emelkedik a hőmérséklet.

A hőségriasztás tennivalókkal is jár. A végéig ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon, köztük a miskolcin is.

A miskolci önkormányzat pedig szerdán nap közben közleményben tudatta, milyen intézkedéseket léptetett életbe.

Jön a párakapu, a vízosztás

A helyi vízmű munkatársai ivóvizet osztanak mától vasárnapig a megyeszékhely forgalmasabb pontjain, és e helyeken párakapukat is felállítanak. A fürdők hosszabb nyitvatartással üzemelnek. Ugyanez érvényes a szökőkutakra is, és a nem nyitható-csukható szökőkutak is folyamatosan üzemelnek. Így kristálytiszta ivóvizet adnak Miskolc ivókútjai – sorolja a városháza, hozzátéve: a főbb közlekedési utakon – a városrészekben és a belvárosban – csütörtök délután megkezdik az útlocsolást egészen vasárnapig, az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően.

Szerdán délelőtt arról tájékozódtunk, ki hogyan bírja a hőséget, amely – mint írtuk – csütörtöktől fokozódik. A hőmérő – dél felé közeledve – 26 fokot mutatott a belvárosban, az eget laza felhőzet fedte, enyhe szél lengedezett.

Panelban nem könnyű

– Új szigetelés nélküli panelban lakom, így minden fortélyt be kell vetnem, ha nem akarok megsülni – világosít fel Szabó Emília (54). Legfontosabb szabály, hogy csak hajnalban szabad szellőztetni, egyébként be kell zárni az ablakokat és sötétíteni kell. A ventilátor hasznos, és jó szolgálatot tesz egy lavór hideg víz, amelyben időnként megáztatja a lábát az ember, de egy kád víz is csodákra képes, ha néha megmerülök benne – sorolja. Nagyon fontos a cukor nélküli üdítőital, saját receptje szerint citromot, ribizlit, mentalevelet és apróra reszelt gyömbért tesz bele, majd lefagyasztás után fogyasztja. Két liter kell egy napra. Az öltözködésre javasolja a laza pamut ruhát, és nagyon nem ajánlja az idősebbek által előszeretettel viselt nejlon szetteket.

Klímával elmegy

Flórusz Katalin már a szabadságát tölti. Kedden volt Bogácson és kellemes meglepetéssel tapasztalta, milyen kevesen vannak. Éppen a barátnőjét kísérte tegnap a TIGÁZ ügyfélszolgálatára – velük tartottunk. Az egyre melegedő levegőről hűsítő élmény belépni az ügyfélszolgálati irodába, érdeklődésünkre csekkolják a klímaberendezés hőmérőjét, 24 Celsius-fokot mutat. Ez jól elviselhető az ügyfeleknek és a dolgozóknak is – kapjuk a tájékoztatást.

Ide kívánkozik, hogy a miskolci önkormányzat párakapukat állít föl, és közzéteszik a légkondicionált intézmények listáját is.

Janovicz Attila taxisofőr

A kocsiban nem ritka a 40 fok – tudjuk meg Janovicz Attilától, aki napi 10 órát taxizik. Beszélgetésünk idején már 31,5 fokot mutat a hőmérő, a várakozó autóban felforrósodik a levegő. Sokan nem bírják a kollégák közül, így ilyenkor nagyobb a forgalom. Gyakoribb a strandra szóló fuvar, tegnap kétszer vitt idősebb utasokat a tapolcai fürdőhöz, és a selyemréti strandra is volt fuvarja. Ha többet kell várakozni nem tétovázik, felhúzza az ablakot és bekapcsolja a klímát, csakúgy mint utazás közben.

Óvatosan a melegben!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában