Szomolya

2019.06.03. 11:00

Hungarikum címre pályázik a cseresznye

A hét közepén lesz a szüret dandárja a szomolyai cseresznyésekben.

Tóth Balázs

Tizennyolcadszorra cseresznyéztek

Fotó: Vajda János

Péntek estétől vasárnap estig ünnepelték a rövid szárú fekete cseresznyét Szomolyán, immár tizen­nyolcadik alkalommal. A több ezres közönséget könnyű- és komolyzenei koncertekkel – föllépett többek között Pély Barna, Csézy, a Rece Hagyományőrző Népdalkör, Csiki Lilla és Garamvölgyi-Bene Beáta –, gyerekműsorral és játékokkal, vetélkedőkkel, valamint hat helyszínen helyi ízeket felvonultató vendég­asztallal várták a szervezők. A Faluházban cseresznyés réteseket készítettek a nevező csapatok, a szerencsések pedig zsűrizhették is az alkotásokat. A vasárnapi szentmisén áldást kértek az idei termésre és a termesztők munkájára.

2-3 nap múlva

Guczi István polgármester elmondta, az igazi szüret két-három nap múlva kezdődik a község határában, akkor szedik a legszebb és legnagyobb mennyiségű termést a fákról. A fákra rossz idő jött virágzáskor, jól indult ugyan, de a hideg időjárás akadályozta a beporzást. A fejlődésnek jót tett a napos idő, a májusi hideg esők miatt azonban az érzékeny gyümölcs kirepedezett, rontotta a minőséget.

 

Szerencsére a falu határában voltak lankák, ahol szerencsésebbek voltak a körülmények, s első osztályú termést szüretelhetnek róla a hét közepén. A szomolyai rövid szárú fekete cseresznyével pályáznak a hungarikum címre is, a nemzeti értéktárba való bekerülés még nem jelentett automatikusan felterjesztést, az önkormányzat most ezt külön megtette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában