szúnyoginvázió

2019.06.15. 20:00

Harcban a szúnyogokkal: van, ahol irtottak, van, ahol megrendelték

Átmenetileg szünetel a légi szúnyoggyérítés – közölte pénteken az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Pap Gyula

A felvétel májusban készült, amikor a Miskolci Egyetem területén található tónál volt földi-biológiai szúnyogirtás

Fotó: Vajda János

Azzal indokolták, hogy a rendkívüli meleg miatt a szúnyogok a szokásosnál későbbi napszakban mutatnak aktivitást. A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, akkor a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken.

Sok a szúnyog, miért nem irtják? Gyakori kérdés volt ez már a pünkösdi hosszú hétvégén is. Most azt kérdeztük, mi történt azóta.

Miskolc: június 18.

„Az elmúlt hetek csapadékos, majd meleg időjárásának váltakozása rendkívül kedvező feltételeket teremt a kártevőknek, köztük a csípőszúnyogoknak. A biológiai szúnyoglárvairtások kedvező hatásának köszönhetően Miskolcon a szúnyoggal kapcsolatos problémák, bejelentések csak a csapadékos időjárást követően nőttek meg, főként Hejőcsaba, Martinkertváros és Szirma lakóterületeiről, az utóbbi napokban Diósgyőr kiskertes részeiről és a belvárosból. A jelenlegi csípőszúnyog-fertőzöttség mértékét és a kiemelt városi rendezvényeket is figyelembe véve a Miskolci Városgazda Nkft. megrendelte a kémiai, azaz a légi szúnyogirtást, mintegy 1000 hektáron. A légi szúnyogirtást 2019. június 18-án, kedden a késő délutáni óráktól kezdődően napnyugtáig végzik. Kedvezőtlen időjárás esetén az irtásra a következő napokon, június 19-én vagy 20-án kerül sor” – kaptuk a tájékoztatást a városi önkormányzat sajtóosztályától.

Másfél millió forint

Sárospatakon kedden megkezdődött a légi kémiai szúnyog­irtás. Helyesebb szúnyog­gyérítésnek nevezni, mert a kémiai anyag permetezésével kizárólag az adott időpontban a levegőben lévő, kifejlett szúnyogokat pusztítja el, a lárvákra viszont nincs hatással. A földi kémiai gyérítés során füstöt használnak, amely a levegőben lévő szúnyogok mellett a fák levelei alatt meghúzódó egyedeket és lárváikat is elpusztítja. A légi, valamint a földi kémiai eljárás együtt alkalmazva a leghatékonyabb, melynek együttes ára másfél millió forint + áfa, alkalmanként. Az idén öt irtást rendeltek meg. De ennek felhasználása még képlékeny.

Kérik a gyérítést

Bráz György tiszaújvárosi polgármester levélben kérte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ vezetőjét a szúnyoggyérítésre. Többek között ezt írta: „érthetetlen, hogy az időben küldött jelzéseink ellenére nem nyertünk felvételt az országos szúnyoggyérítési programba. A Tiszán és a Sajón jelenleg levonuló árhullám következtében a hullámtéren kialakult víz­állás, a hirtelen beállt meleg időjárás tovább súlyosbították a helyzetet. A költségvetési forrásaink terhére elvégzett légi, kémiai és földi melegködképzéses kezelések sem javítottak a helyzeten. A város szinte lakhatatlanná vált, mert a lakosság nem tud kimenni a szabad levegőre, a nevelési-oktatási intézmények udvarait nem tudják használni a gyerekek” – fogalmaz levelében a polgármester.

A témára visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában