kánikula

2019.06.14. 14:00

Folytatódik még a hőség, csak a jövő hét elején érkezhet az enyhülés

Még legalább két napig itt marad velünk az év első kánikulája.

Tajthy Ákos

A Miskolci Balett táncművészei, Kovalszki Boglárka és Szűcs Boglárka frissítővel hűtötték magukat

Fotó: Kozma István

39 fok – ennyit mutatott a miskolci Vörösmarty–Uitz Béla utcák sarkán található digitális hőmérő csütörtök délután két óra magasságában. Bár a szerkezetre ekkor tűzött a nap, így talán a valós hőmérsékletnél kicsit többet is mutatott, azzal az állítással valószínűleg csak kevesen szállnak vitába, hogy rekkenő volt a hőség az idei nyár első hőségriasztásának második napján.

 

A kánikulai melegben ki-ki másképp próbálta hűteni magát: hatalmas sorok kígyóztak a miskolci belvárosban található fagyizók előtt, a legtöbben hideg vízzel telt palackkal, kulaccsal indultak útnak. A legnagyobb napsütésben a legtöbben árnyékba húzódtak, ezért aztán a Széchenyi utca aktuálisan naposabb oldala időnként olyan kihalt volt, hogy akár ördögszekeret is hajthatott volna ott a szél. Feltéve persze, ha fújt volna bármilyen szél.

Ki így, ki úgy

A hőség elleni védekezésben a helyi önkormányzatok és a nagyobb cégek is segítséget nyújtottak. Ahogyan arról csütörtökön beszámoltunk, a MÁV például egészen a hőségriasztás végéig vizet oszt a nagyobb pályaudvarokon, Miskolcon pedig az önkormányzat osztott vizet, valamint a város több pontján – a Búza téren, a Villanyrendőrnél és a Centrumnál – párakapukat állítottak üzembe délelőtt tizenegy és délután négy óra között.

Párakapu üzemelt a Szent István tér előtt, a Bike Day bejáratánál is: a létesítmény rendkívüli népszerűségnek örvendett, az oda érkező gyerekcsoportok, kerékpárosok kifejezetten azon keresztül hajtottak be a térre. A program szervezői – sőt fotóriporterünk – pedig rendszeresen alatta hűsölve próbálták túlélni a munkaidőt.

A legtöbb miskolci szökőkút is tovább – reggel kilenctől este kilencig – üzemelt tegnap, és a miskolci önkormányzat közlése szerint ez egészen a hőhullám végéig így is marad. A villamossínt és a nagyobb városrészek autóit pedig locsolóautók hűtik a délutáni órákban.

A városi strandok csütörtökön egészen este nyolc óráig tartottak nyitva, pénteken, szombaton és vasárnap viszont már egészen este kilencig várják majd a fürdőzőket.

Marad a meleg

A meteorológiai előrejelzések szerint a nagy meleg egészen a hét végéig kitart. Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) miskolci meteorológusa lapunknak azt mondta, az előrejelzések továbbra is azt mutatják, a napi középhőmérséklet tartósan a következő napokban tartósan huszonhét fok felett, a nappali csúcs pedig 35 fok körül alakul.

– Ráadásul nem nagyon várható csapadék sem, ami felfrissíthetné a levegőt. Pénteken olyan tíz-húsz százaléka van ennek, szombaton viszont öt százalék alatt lesz ennek esélye – mondta Kovács Attila.

Hozzátette, bár az enyhülést hozó front vasárnap megérkezik záporokkal, zivatarokkal az országba, nagyon úgy tűnik, hogy térségünkbe csak hétfőn hozza el a felfrissülést.

– Ez a gyakorlatban viszont csak annyit jelent, hogy nem lesz 35-36 fok, csak 29-31 – hangsúlyozta a meteorológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában