gombanap

2019.06.17. 08:30

Ez ehető, ez meg nagyon nem az

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Gombász Egyesület interaktív kiállításra várta az érdeklődőket szombaton.

Horváth Imre

Béres János és Vadán László a gombanapon

Fotó: Kozma István

A kicsik és nagyok élménydús rendezvény keretében ismerkedhettek a gombák világával. A rendezvénynek célja volt, hogy megmutassák, milyen sokszínű a gombák világa és segítsenek megkülönböztetni a mérgező fajtákat az ehetőektől.

Az elmúlt hetek időjárása, a többszöri eső, a jó napsütés kedvezett a gomba növekedésének, szaporodásának, így szinte minden fajtából volt lehetősége a gombászoknak szedni.

Megismerni a házat is

Ez adta az ötletet, hogy szombatra interaktív kiállítást szervezzenek, amelyen a gombákat mutatják be azoknak is, akik kevésé ismerik ezek fajtáit. Az ötletet a tett követte, így hát a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Gombász Egyesület közösen szervezett interaktív kiállítást szombaton a lillafüredi Peleházban, vagyis a Herman Ottó Emlékházban, ahol kicsik és nagyok élménydús rendezvény keretében ismerkedhettek meg a gombák világával.

Szombat az idei év egyik legmelegebb napja volt, így kora délelőtt már sokan választották programnak a lillafüredi kirándulást, az erdei környezetben keresve hűsölést. A Peleház előtt elhaladva pedig sokan betértek, hiszen az emlékház udvarán is árnyék és kellemesebb időjárás fogadta az érdeklődőket – a programok mellett. Mindeközben pedig természetesen az emlékház is látogatható volt. Nagy Attila, a ház munkatársa érdeklődésünkre elmondta, nem is titkolt céljuk volt a rendezvénnyel, hogy az emlékházba is becsábítsák a látogatókat, és felhívják a figyelmet a polihisztornak emléket állító kiállításra.

A családi gombanapon a látogatókat várták élőgomba-kiállítással, amelyen a Miskolci Gombász Egyesület jóvoltából hozzávetőlegesen 80–90 fajjal is megismerkedhettek az érdeklődők. Természetesen kérdezni is volt lehetőség a szakértőktől. A gombák világát megismerni így nemcsak a kiállított tablókon, fotókon volt lehetőség, hanem a szakemberek első kézből adtak választ minden kérdésére. Aki maga is gombát szedett, az ingyenes bevizsgálást is kérhetett az egyesület szakértőitől.

Receptötletekkel is

A tagok nemcsak abban segítettek örömmel, hogy meghatározzák a bevitt gombákat, de a tablók és a kiállított gombák segítségével azt is el tudták a gyakorlatban magyarázni, hogyan kell megkülönböztetni – az egyébként egymástól sokszor csak nagyon kicsit eltérő – ehető és mérges fajtákat.

Emellett a gombaszárítmányok felhasználásának lehetőségeivel, receptötletekkel, gasztronómiai tanácsokkal is szolgáltak, a kisebbeket pedig élménypedagógia-foglalkozás, gyermeksarok várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában