Szerencs

2019.06.10. 14:00

Édes Szerencs

Anonymus krónikája szerint Árpád fejedelem és vezérei Hung várából jövet a Takta mellett, a Szerencse hegyéig elterülő mezőn táboroztak le. A monda szerint a Szerencs nevet Árpád fejedelem adta a városnak, amikor ezt mondta: „Ma ád (ebből származik Mád neve) Isten szerencsét (Szerencs) e tájon (Tállya) Ond (Ond) és Tarcal (Tarcal) vezéreknek.” Hogy mit érdemes emellett tudni, és látni Szerencsen, ezt mutatjuk meg.

Zöldi Anikó

Fotó: Zöldi Anikó

Egy korábbi cikkünkben Tokaj látványosságaival ismerkedhettek meg az olvasóink. Ha onnan elindulunk a 38-as úton és Tarcalon keresztül a 37-es főútra kanyarodva Szerencs felé vesszük az irányt, eljuthattunk az „édes szájú” településre. Aki jól ismeri az ózdi rapper, Majka munkásságát, valószínűleg nem ismeretlen számára a Húz a szívem haza című száma, amelyben megemlíti Tokajt és Szerencset is:

„…És érezted az ízét már a jó Tokaji bornak?

Vagy az édes szájú szerencsiek, hogy miért robotolnak?

Elhiszed vagy nem többet ér mint egy mise…”

Szerencs évtizedeken keresztül híres volt többek között a cukor- és a csokoládégyárról, valamint annál is hosszabb ideje a Rákóczi-várról. 1889-ben kezdték meg a cukorgyár építését 28 hektár területen. A gyár elsődleges feladata a cukorrépa feldolgozása volt. Ma már csak a cukormúzeum őrzi emlékét ennek a folyamatnak, mivel 2008. március 10-én végleg bezárta kapuit. Az épületet elbontották és 2009-ben a gyár előtt emlékparkot avattak, ahol a cukorgyár bronzból öntött makettjét is elhelyezték, ezt amit a szerencsi származású Ekker Róbert készítette el. 2011-ben pedig a megmaradt épületeket műemlékké nyilvánították.

Kikapcsolódás a várkertben és a fürdőben

A Szerencsi-vár várkertje azonnal magával ragadja az odalátogatókat, hiszen zöldövezet veszi körül a várat, a kertjében pedig egy mesterséges tó található. Ennek a tónak az a különlegessége, hogy vízi liliomokat és ékszer teknősöket láthatunk a vízben. A várkertben kialakított „ösvényen” bejárhatjuk ezt a különleges helyet.

A vár több funkciót is betölt; sokszor ad helyet koncerteknek, esküvőknek és más kulturális programoknak. A Rákóczi-vár szomszédságában található a kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas Községi Fürdő.

A Hegyalja kapuja

Szerencs a „Hegyalja kapuja” – tartja a mondás. A 37-es számú főút két oldalára egymással szemben építették meg 2007-ben a két építményt, amely egy kaput jelképez. Az építmény 18 méter, míg a tetején található szerkezet 12 méter magas. Előbbit terméskő burkolat fedi. Információpont is működik, az építményben, így segítve az arra járóknak az eligazodásban. A kapu mögött pár méterre egy körforgó található, amelyen megtekinthetjük a Magyarország címerén található hármas halmot és azon a kettős keresztet.

Szerencs ad otthont az országszerte egyre ismertebb Országos Csokoládé Fesztiválnak, amely minden évben színesebbnél színesebb programokkal várja a fesztiválozni vágyókat. Mindenkinek javaslom, hogy legalább egyszer látogasson el Szerencsre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában