Interjú

2019.05.15. 18:00

Tanulni sosem késő

Vásáry André Miskolcon tartja a tanulmányait lezáró diplomakoncertjét.

Bájer Máté

Vásáry André magyar énekes, férfi szoprán már eddig is két lábbal állt a földön. A művész, aki sokak számára a Csillag születik műsorából vált ismertté, az utóbbi tizenkét évben számos televíziós műsorban megfordult, kipróbálta magát a könnyűzenében, emellett azonban aktívan foglalkozik a komolyzenével is. Utóbbiból nemsokára diplomát is szerez. Felsőfokú zenei tanulmányait Miskolcon zárja le pénteken a Zenepalotában egy ingyenesen megtekinthető nyílt koncert keretében. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk a művésszel.

Hosszú szakasz lezárása lesz ez a diplomakoncert. Hol kezdődött az idáig vezető út?

Bostonban kezdtem a tanulmányaimat. Anyagi okok miatt azonban az ottani képzést nem tudtam befejezni. Nem szokásom félbehagyni a dolgokat, így már akkor eldöntöttem, hogy megszerzem a zeneművészeti egyetemi diplomámat. Ám az élet ekkor kicsit másfelé sodort. Beindult a karrierem, készültek a lemezek, jöttek a tévéműsorok, turnék. Három évvel ezelőtt érkezett el az a pont, amikor, a producerem biztatására, újra nekivágtam a diplomának. Felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, itt azonban csak nappali tagozatos képzés indult. Másfél év után be kellett látnom, hogy egy pályán lévő művészember életébe, aki próbákra, felvételekre, turnékra jár, ez a fajta oktatás egyszerűen nem fér bele. Ekkor kezdtem keresgélni, hogy hol tudnám a tanulmányaimat olyan helyen folytatni, ahol szeretettel látnak, és van lehetőség esti képzésre is. Így kerültem Miskolcra, és fejeztem be a maradék másfél évet.

Egy aktív énekművész számára adhat még valami újat az oktatás? Voltak olyan értékek, amikre ez által tett szert?

Igen. Én azt vallom, hogy tanulni sosem késő, és nem szégyen. Logikus, hogy nekem sem énekelni kellett megtanulnom, de olyan tantárgyakat hallgattam, amik szélesítették a látókörömet, legyen ez zenetörténet, zeneelmélet vagy repertoárismeret. Emellett újabb szerzőkre hívták fel a figyelmem, és újabb technikák kipróbálására ösztönöztek. Dr. Schmiedt Annamária tanárnő olyan dolgokat ajánlott a figyelmembe, amit magamtól nem próbáltam volna ki.

Milyen repertoárt választott a diplomakoncertre?

Mozartot, Bachot, Händelt, Liszt-dalokat, és Kodályt fogok énekelni, valamint elhangzik majd egy Kálmán Imre-darab is. Nemrégiben egyébként érdekes felkérést kaptam. Mozart Figaro házassága című operájának koncertszerű változatát vittük színpadra, és Magyarországon először énekelhettem férfiként Cherubino szerepét. Ebből az operából is előadok majd egy áriát a koncerten, amin egyébként nagy szeretettel látunk minden zenekedvelő érdeklődőt.

Mennyiben változik meg az élete diplomás énekművészként?

Az élet nem áll meg természetesen, továbbra is koncertezem, és talán több időm lesz olyan új dolgokba belevágni, mint a már említett Figaro házassága, melyben producerként, rendezőként működtem közre. Mary Sunshine szerepét játszom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a darabbal vendégjátékra is megyünk Siófokra és Debrecenbe, illetve készülök a júniusi operett- és musicalkoncertemre is, ami szintén Székesfehérváron lesz. Folyamatosan bővül a naptáram, de már decemberi meghívásaim is vannak. Aki koncertre szeretne jönni, annak érdemes figyelnie a honlapomat: www.vasaryandre.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában