Beruházások

2019.05.09. 07:27

Sajószentpétert elkerülve, Szerencsig négy sávon

Négysávúsítják a 37-es főutat, megépül a szentpéteri elkerülő.

Bánhegyi Gábor

Most még két sávon halad a forgalom Gesztely és Szerencs között

Fotó: Erdős József

Stílszerűen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságán jelentették be, hogy jövőre elkezdik és 2023-ra befejezik a 37-es főút négysávúsítását Gesztely és Szerencs között. Ugyancsak jövőre kezdik el a 26-os főút Sajószentpétert elkerülő szakaszának építését, és megkezdődhet a miskolci Y-híd építése is.

Zempléni álom

– Emlékszem, 2000-ben Fónagy János miniszter úrral jelentettük be Szerencsen, hamarosan elkezdődik a 37-es főút négysávúsítása – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Koncz Ferenc országgyűlési képviselő. – Akkor ez csak egy álom maradt, mint ahogy egy 2011-es fellángolás is. De egy pillanatra sem tettünk le erről a tervről, hiszen Zemplén számára elengedhetetlen, hogy a térség jól, gyorsan és biztonságosan megközelíthető legyen. Tavaly Szerencsen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, a kormány napi­rendre fogja venni a 37-es főút ügyét, és ez az ígéret most teljesedik be.

– A beruházás látszólag csak a dél-zemplénieket érinti, de hatása lesz Felső-Zemplénre is – mondta dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, aki hozzátette, továbbra is szorgalmazni fogja a 37-es főút további négysávúsítását, egészen Sátoraljaújhelyig.

Koncz Ferenc elmondta, 37 milliárd forint lesz a beruházás összege, ebből 19 kilométeren válik négysávossá a 37-es főút: a gesztelyi elágazástól kezdve egészen az első szerencsi körforgalomig.

Az országgyűlési képviselő elmondta, a beruházás keretében kivágják az út menti fákat, amelyek balesetek esetén sokszor nehezítik a mentési munkálatokat. Egyébként is elöregedett fákról van szó, amelyekről viharos időjárás idején a faágak és törmelékek az útra esve balesetveszélyt jelentenek. A fák helyére cserjesor kerül, és azon túl majd más facsemetéket telepítenek. A technikai megoldások ugyanazok lesznek, mint a már négysávos útszakaszon Miskolc és Gesztely között, így például minden mostani útkereszteződésben körforgalmakat fognak kialakítani. Egy pluszelemet is tartalmaz a beruházás, ez pedig a tarcali elágazásnál megépítendő körforgalom. Ez ugyan helyileg már Szerencsen jóval túl található, de a biztonságosabb közlekedés mellett az is indokolja a körforgalom megépítését, hogy ide csatlakozik majd be az egész Hegyalját behálózó kerékpárút egyik szakasza.

Körforgótól benzinkútig

– A 26-os főút Sajószentpétert elkerülő szakasza régi vágya mindenkinek, aki azon a környéken él és közlekedik – mondta Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.

– Óriási szükség van erre az elkerülő útra, hiszen szinte elviselhetetlen az a forgalom, ami Sajószentpé­teren időnként áthalad. Ez a levegő szennyezettségére is nagy hatással van. Minden kép­viselői ciklusomban szerepelt ez a terv, és mostanra értünk el odáig, hogy beje­lenthetem: a szócsatákat a tettek váltják fel, megépül ez a szakasz jelentősen csökkentve Sajószentpéter és Kazincbarcika terhelését. A tervek már készülnek, maga a beruházás jövő tavasszal elindulhat.

Demeter Zoltán elmondta, a Sajószentpéter előtti körforgalomtól indul majd az elkerülő út és a múcsonyi benzinkútnál fog befejeződni. Ez összesen mintegy 15 kilométernyi utat jelent és hat hidat, valamint három új csomópontot fognak majd megépíteni összesen valamivel több mint 25 milliárd forintért.

Ősszel jöhet az Y-híd

– A megyei útfejlesztéseknek köszönhetően megkezdődhetnek a miskolciak által Y-hídnak nevezett beruházás munkálatai is még az ősz folyamán – jelentette be szerdán Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő. – 13,5 milliárd forintért két szakasz fog megépülni, az egyik a Vörösmarty utca felől, valamint a Tiszai pályaudvar felől a vasúti felüljáró, amely sokat fog segíteni a megyeszékhely tehermentesítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában