Helyi közélet

2019.05.23. 08:00

Mókásnak is tűnhet, de bűn a KRESZ-táblákat macerálni

Van, aki lopja, más elforgatja a közlekedési táblákat, pedig jobb békén hagyni azokat.

Tajthy Ákos

Komoly közlekedési galibát okozhat az elforgatott tábla

Fotó: Ádám János

Országos szinten vizsgálva évente sokmilliós kárt okoznak a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek azok, akik az út mentén található közlekedési táblát lopják el. Miskolcon az önkormányzati utak mentén nem a lopás, hanem a táblák elforgatása mindennapos.

A legtöbben valószínűleg mindkét cselekményt humorosnak tartják, de nem árt tudni, hogy a közútkezelő cégek értesítik a rendőrséget, és az ügy súlyának megfelelően feljelentést tesznek. „Ezek a tevékenységek a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény kategóriáját merítik ki, tehát büntetendőek, alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel” – mondta el érdeklődésünkre Janasóczki Attila, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Bár a közútkezelők működtetnek útellenőri szolgálatot, a sérült vagy hiányzó táblákat a lakosság is jelezheti számukra.

Bizonyára sokan találkoztak már eltűnt, kidöntött KRESZ táblával vagy éppen olyannal, ami ugyan a helyén van, csak éppen más irányba néz, mint kellene.

Az utóbbi elkövetője minden bizonnyal rendkívül humorosnak gondolja magát, pedig csupán nagyon tájékozatlan, tettével ugyanis akár könnyedén börtönbe is küldheti magát, mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

– Az ilyen tevékenység a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény kategóriáját meríti ki, tehát büntetendő, méghozzá alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel – hangsúlyozta Janasóczki Attila.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mik a tapasztalatai ezen a téren a megyei közúthálózatot fenntartó Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, valamint a miskolci önkormányzati utakat üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-nek. Mint kiderült, Miskolcon inkább a KRESZ-táblák elforgatása, míg a főutak mentén – bár csökken ennek mértéke – leginkább a táblalopások jellemzők.

Többmilliós kár

– Általánosságban elmondható, hogy a kezelésünkbe tartozó állami utakon nem gyakori, hogy közlekedési táblákat elforgassanak bármilyen célból. Ráadásul folyamatos útellenőri szolgálatunk, ha ilyet tapasztalna, akkor azt rövid időn belül helyreállítaná, főleg a forgalmasabb főúti szakaszokon – kezdte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Szülinapra is viszik

Egyre kevesebbszer fordul elő az is, hogy ellopják a KRESZ-táblákat, ami a szóvivő szerint valószínűleg leginkább annak köszönhető, hogy zömében már nem alumíniumból, hanem olcsó horganyzott acéllemezből készülnek. Ezek pedig korántsem olyan keresettek a célközönségnél, mint a korábbiak.

– Az úgynevezett számos táblák (30, 40, 50) viszont még mindig igen népszerűek, ezeket leginkább születésnapi ajándéknak szokták többen hazavinni. Ez azért érdekes, mert ezeket a táblákat a gyártótól is be lehet szerezni, és nem vonnak így maguk után rendőrségi feljelentést sem – tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

Arra azért a közút szóvivője is felhívta a figyelmet, hogy a közlekedési jelzések eltulajdonítása bűncselekménynek számít, ráadásul ezek a lopások éves és országos szinten több milliós kárt okoznak a cégnek.

– Miskolcon a táblalopások sokkal ritkábbak, táblaelforgatással szinte minden nap találkozunk, ez bármilyen típusú tábla lehet. Ha észleljük, azonnal visszaforgatjuk, ha szükséges, megerősítjük a tábla rögzítését – ezt már Pásztor Imre, a miskolci polgármesteri hivatal vállalati és projektkommunikációs vezetője mondta, aki azért hozzátette, a szülinapos, kerek évfordulós táblák a miskolciak körében is népszerűek.

A város az ilyen hibák kiszűrése érdekében hosszú évek óta útellenőri szolgálatot működtet, amely a napi ellenőrzés során felméri a közlekedési táblákat ért rongálásokat, hiányosságokat is.

Ha olyan rongálódást vagy szándékos rongálást tapasztalnak, amely a közlekedés biztonságát fokozottan veszélyezteti, azonnal intézkednek, viszont ezeket a lakosság is jelezheti a Városgazda ügyfélszolgálatán – tette hozzá.

Azt mindenesetre nem árt tudni, hogy rongálás vagy lopás esetén a közút és a Városgazda is értesíti a rendőrséget, és az ügy súlyának megfelelően feljelentést tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában