Helyi közélet

2019.05.03. 16:50

Kínaiak keresik a befektetési lehetőségeket megyénkben

Miskolc - Népes delegáció érkezett Miskolcra a kínai Zhejiang tartományból, melynek 55.5 millió lakosa van, és mérete nagyobb, mint hazánké.

Miskolc - Népes delegáció érkezett Miskolcra a kínai Zhejiang tartományból, melynek 55.5 millió lakosa van, és mérete nagyobb, mint hazánké.

Budapesten május 2-4 között tartják a kínai termékek kiállítását „Quality China Zhejiang Expo” címmel a Millenáris B csarnokban. A kiállításon 96 kínai kiállító termékeit mutatják be, ez a két ország közötti egyik legnagyobb gazdasági találkozó az elmúlt években, ami kitűnő lehetőséget teremt a kapcsolatok építésére. Zhejiang tartomány ez alkalomból Magyarországon tartózkodó delegációja arra kérte a kereskedelmi és iparkamarát, hogy szervezzen számukra Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe egy találkozót, hogy megismerhessék megyénk befektetési lehetőségeit.

A BOKIK pénteken délelőtt a City Hotel különtermében fogadta a delegáció tagjait, amelyben a tartomány kereskedelmi egyesülésének a CCPIT-nek az elnöke, elnökhelyettese, több tagja, illetve a tartomány vezetésének tagjai és három város polgármestere is jelen volt, hogy megismerkedjenek megyénkkel.

Bemutatták értékeiket

A delegációt Üszögh Lajos, a BOKIK alelnöke köszöntötte méltatva a két ország között kialakult jó kapcsolatot, hangsúlyozva, hogy Kína ma a technológiai fejlődés élvonalába tartozik, és biztos benne, hogy tartományból partnerekre tudnak találni megyénkben. Dudás Tiborné kamarai titkár mutatta be a magyar vendéglátókat, a megbeszélésen jelen volt a kamara vezetőségének több tagja, a Mezőcsát és környéke, illetve a Nyékládháza és környéke foglalkoztatási paktum vezetése, valamint megyei települések polgármesterei is.

A kínai delegációnak bemutatták megyénk természeti értékeit, és gazdaságát, majd külön is bemutatkozott befektetési lehetőségeivel Miskolc, Mezőkövesd, Nyékládháza és a Mezőcsát térsége. Chen Zongyao, a Zhejiang tartománybeli CCPIT elnöke megköszönte a meleg fogadtatást, és azt mondta, nagyon jók a benyomásaik, Miskolc pedig szép város. Befektetési lehetőségeket keresnek, ezért jöttek megyénkbe. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke lapunknak elmondta: ez a találkozó még az ismerkedésről, informálódásról szól, de minden üzlet az első információk cseréjével indul.

A tartományról

Zhejiang (Csöcsiang) tartomány (tartományi székhelye: Hangzhou) Kína délkeleti részén, Sanghajtól és a Jangcétól délre helyezkedik el. Területe 101 800 km2, lakossága megközelíti az 55,4 millió főt (2015). Legjelentősebb városai Hangzhou, Ningbo, Shaoxing, Wenzhou és Yiwu. Zhejiang Kína egyik leggazdagabb tartománya, az éves GDP-je 2015-ben 4 288,6 milliárd CNY (617,5 milliárd USD, gazdasági mutatói meghaladják az országos átlagot. A GDP növekedése 2015-ben 8% körül alakult. Exportban és teljes profitot tekintve első helyen áll Kínában.

A tartomány a kínai textilipar központja, de az IT területén is élen jár, továbbá gépipara országos szinten a második-harmadik helyen található. Kiemelkedő még kutatás-fejlesztésben és értékesítésben nyújtott teljesítménye, továbbá az ország nyersolaj-feldolgozó vidékeként betöltött szerepe. Fejlett infrastruktúrával rendelkezik, a tartományban 7 reptér, 3500 km autópálya, fejlett vasúti útvonalak és 7 tengerparti és folyami kikötő található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában