Fülemülék éjszakája

2019.05.21. 12:00

Az éjszaka madarai a Zemplénben is dalolnak

A Fülemülék éjszakájához kapcsolódva május közepén odúlátogatást szervezett az MME a Köszvényes-kút tanösvényen.

Detzky Anna

Odúlesen

Forrás: A túrázók fotója

A Fülemülék éjszakájához kapcsolódva május közepén odúlátogatást szervezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Zempléni Helyi Csoportja a Köszvényes-kút tanösvényen.

– Ellenőriztük mesterséges odúinkat Boldogkővár­alja mellett a gyönyörű Kösz­vényes-kút tanösvényen és megnéztük, hogy van-e benne fióka – osztotta meg lapunkkal Balogh Katalin, a Zempléni Helyi Csoport titkárhelyettese. – Az útvonal egyébként arról nevezetes, hogy pár száz méteren folyamatosan hallhatjuk a fülemülék és más énekes madarak füttyét, de láttunk már ott seregélyeket és vörös vércsét is. A hely jellegzetes növénye a farkasalma, amelyet saját lepkéje poroz be.

Gyermekes program

A túra nehézségi fokát a résztvevők igényeihez igazították.

– A séta mindenki számára nyitott volt, általában gyermekes családok szoktak jönni, és csoporttagjainkra is számítottunk. Azért alakítottunk ki odútelepünket, mert a természetben a fakitermelés miatt egyre zsugorodik a madarak költőhelye. Az odúk pár méter magasan vannak, ahhoz, hogy meg tudjuk nézni, elővettük a kifejezetten erre szolgáló eszközt. A széncinege, az örvös légykapó és a csuszka a leggyakoribb faj, amellyel ilyen bejárások alkalmával találkozni lehet – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában