Helyi közélet

2019.04.08. 15:32

Megtalálták az év szerzőit Cigándon

Cigánd - Ötödik alkalommal írták ki a Cigánd Városi Művelődési Központ dolgozói az író-költő pályázatot.

Cigánd - Ötödik alkalommal írták ki a Cigánd Városi Művelődési Központ dolgozói az író-költő pályázatot.

Cigándon több mint fél évtizeddel ezelőtt gondoltak egy nagyot, és meghirdették az Amatőr író-költő pályázatot, amely idén már az ötödik alkalmat jelentette, így joggal mondható el, hogy a pályázat már hagyománnyá vált nem csupán a szervezők, de az azon résztvevők körében is, hiszen egyre többen térnek vissza minden alkalommal, hogy megmutassák magukat a műveiken keresztül.

Kötetlen hangulat

Az idei eredményhirdetést április 5-én tartották meg a Cigándi Városi Könyvtárban. A költészet napja alkalmából meghirdetett irodalmi pályázatra az idén két korcsoportban (18–40 év között és 40 év fölött) vers és próza kategóriában a harminckét nevező összesen nyolcvannégy alkotása érkezett be.

Az értékelő bizottságban Nyiri Péter irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeumának vezetője, Deák-Kocsi Ilona, a ricsei Zukor Adolph Művelődési Ház könyvtárának vezetője, valamint Dolgos Ferenc, a tiszakarádi Kántor Pál Művelődési Ház vezetője foglaltak helyet.

Az ünnepi rendezvényen részt vett Ablonczy Dániel, Cigánd város alpolgármestere, valamint dr. Szepesy Márk, Cigánd város jegyzője.

Szabó Lea és Szigeti Zalán, a Széptan Művészeti Iskola növendékeinek hangszeres bemutatóját a megjelent szerzők bemutatkozása és pályaművük felolvasása követte.

Ahogy a pályázat rendszeres költője, Farkas Eleonóra megjegyezte, számára nem a díjak az igazán fontosak, pedig azokból is kapott már egy párat.

– Úgy szeretek minden évben itt lenni – mondta Farkas Eleonóra, amivel a többiek is egyetértettek, még azok is, akik első alkalommal szerepeltek a pályázaton, hiszen maga a találkozó végig nagyon baráti, közvetlen légkörben zajlott.

Ablonczy Dániel köszöntőjében megjegyezte, az irodalom, a versek, prózák írása és bemutatása ma mintha mostohagyereknek számítana, az embereknek egyre kevesebb idejük jut az olvasásra, ennek ellenére örvendetes látni, mennyien gondolják úgy, a gondolataikat, érzéseiket szeretnék másokkal is megosztani.

A cigándi pályázat eredetileg arra találódott ki, hogy a bodrogközi amatőr alkotóknak nyújtson bemutatkozási lehetőséget, de a pályázat híre mára már országossá vált, hiszen Sós Ádám egyenesen Békésről autózott több mint 200 kilométert Cigándra, hogy bemutatkozzon a többieknek.

ÉM-BG


Végeredmény

18–40 év között:

Év szerzője: Rolyák Géza

2. hely: Szarka Norbert

3. hely: Sós Ádám

Különdíj: Kovács Gábor

40 év fölött:

Év szerzője: Szabó Erika

2. hely: Szalay Anikó

3. hely: Szádváry Margit

Nyiri Péter, a zsűri elnöke több olyan szerzőt is jutalomban részesített, aki ugyan nem ért el helyezést, de az írása kitűnt a többiek munkája közül.


[related-post post_id="4198960"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában