Helyi közélet

2019.04.05. 16:14

Az álom és a rémálom a miskolci ingatlanpiacon

Miskolc - Működik a kereskedés, mégis vannak nehezen értékesíthető ingatlanok.

Miskolc - Működik a kereskedés, mégis vannak nehezen értékesíthető ingatlanok.

Az ingatlanpiac örökké változó világában csupán néhány dolog állandó. Például, hogy mindig akadnak ingatlantípusok, amik kelendőbbek a többinél.

Hat a vásárlókedvre

Nemrégiben születtek a nemzetközi felmérések, amelyek a magyar főváros ingatlanhelyzetét hasonlítják össze más európai nagyvárosok áraival és vásárlói szokásaival. Ez alapján elmondható, hogy Budapesten, bár még mindig lassú emelkedést mutatnak a statisztikák, nagyjából feleannyiba kerül átlagosan egy lakás, mint mondjuk Bécsben. Kíváncsiak voltunk, megyénkben, kiváltképp Miskolcon mi ezzel a helyzet. Demeter Tiborral, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetőjével beszélgettünk.

A szakember szerint a budapesti ingatlanpiac valóban belassult, apad a vásárlókedv. Miskolcon, reálértékkel számolva, 2018 harmadik negyedévében annyiba került egy ingatlan, mint 2008-ban. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem történt az utóbbi tíz évben emelkedés, hanem inkább arra utal, hogy az említett időszakban igen mélyen voltak az árak. Az előző években történt növekedés egyik okának az tekinthető, hogy az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően nem állampapírba fektettek az emberek, hanem inkább ingatlanba. Demeter Tibor szerint Miskolc és Kazincbarcika is fejlődik, mind gazdaságilag, mind turisztikailag, ami szintén hatással van az ingatlanpiacra.

Mit keresnek leginkább az emberek?

A panellakások trendje megállíthatatlannak tűnik, mivel olcsón fenntartható, és a központi fűtéses paneleket jobban preferálják a vásárlók, mint a sok szempontból bajosabb konvektoros, téglaépítésű, nagy belmagasságú, nehezebben kifűthető társaikat. Például egy belvárosi 100 négyzetméteres polgári stílusú téglalakás ugyanannyiba kerül, mint egy 67–73 négyzetméteres panel.

Nem lép rá a banánhéjra

Azonban a fentebb említett polgári stílusú lakások még mindig a jobban értékesíthetőek közé tartoznak. A kérdésre, mi manapság az ingatlanosok rémálma, a tipikusan eladhatatlan épületszörny, Demeter Tibor úgy válaszolt, leginkább a nagy alapterületű, kétszintes, szilikátos családi házakra illik a leírás. Az ilyen, gyakran 200 négyzetmétert is meghaladó emeletes monstrumok többsége ráadásul mind gépészetileg, mind építési technika szempontjából elavult, korszerűtlen. Általánosságban az is a vásárlás ellen szól, hogy aki ilyen házra vágyik, az valószínűleg épít egyet a saját igényeinek megfelelően. Persze az eladhatóságot több szempont is befolyásolja. Fontos az elhelyezkedés, az ingatlan kora és a tájolás is. Többnyire elmondható, hogy a zártkerti lakások is banánhéjnak számítanak, amelyre nem szívesen lépnek rá a vásárlók.

ÉM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában