Helyi közélet

2019.04.03. 17:54

A PIN nyitotta ki a ládát Miskolcon

Miskolc - A pénzügyi vetélkedő győztesei még ma is szívesen emlékeznek az izgalmas feladatokra.

Miskolc - A pénzügyi vetélkedő győztesei még ma is szívesen emlékeznek az izgalmas feladatokra.

„Vigyázz, kész, pénz!” A miskolci és aggteleki gyerekek komolyan vették a felhívást. Olyannyira, hogy tavaly megnyerték a K&H Csoport által szervezett, diákoknak szóló országos, pénzügyi vetélkedőt. A verseny ebben a tanévben is elindult, a regionális középdöntőt április 4-én, azaz csütörtökön rendezik Miskolcon, a City Hotelben.

Kétszer is nyertek

A tavalyi győztesek boldogan idézték fel a verseny izgalmait és vidám perceit. Az Aggteleki Általános Iskola 4. osztályos csapata a „Kamatozó bankjegyek” nevet választotta magának. Tagjai immár ötödikesek: Timár Levente, Visnyovszky Csenge, Szűcs Jázmin, Nagy Emília Nóra és Veres Martina.

Levente rögtön a beszélgetésünk elején elárulja, hogy kétszer is megnyerték már a pénzügyi vetélkedőt. Számára a bankkártyákkal kapcsolatos tudnivalók jelentették a leghasznosabb ismereteket.

– Megtanultuk, hogyan lehet a bankkártyákkal fizetni például az üzletekben vagy a postán, és hogy a leolvasásnak milyen formái vannak. De az is fontos, hogy ha van valamennyi megtakarításunk, akkor azt ne otthon tartsuk, hanem a bankszámlánkon, és kössük le. Így kamatozik is, és biztonságban tudhatjuk a pénzünket – tanácsolja Levente.

Csenge elárulja, nagyon izgult a verseny előtt, de amikor már a feladatokra kellett koncentrálnia, elmúlt minden félelme.

– Boldog voltam, hogy bejutottunk a döntőbe, de még boldogabb, amikor megnyertük a versenyt. Izgalmas volt az egész, érdekes feladatokkal. Egyszer például egy gumi­labdákkal teli medencéből különböző figurákat kellett kihorgásznunk. A figurák valamennyi pénzt értek. A horgászás végén meg kellett terveznünk egy feladatlapon, hogy az összegyűjtött pénzből milyen horgászfelszerelést vásároljunk – idézi fel Csenge. Az ő jó tanácsa pedig így szól: a pénzünket ne költsük el mindenfélére, ami megtetszik, hanem inkább gyűjtögessünk!

Előbb a csekkeket

Jázmin kiváló matekos, így neki főleg a számolós feladatok tetszettek.

– Nagyon jó volt ez a vetélkedő, mert az itt tanultak segítségével kicsit felkészültünk a felnőttéletre, amikor majd nekünk kell megterveznünk, hogy a pénzünkből mit vásároljunk és mennyit tegyünk el, hogyan takarékoskodjunk. Nekem is van zsebpénzem, de gyűjtögetem, hogy majd valamilyen nagyobb dolgot tudjak belőle vásárolni. Most éppen nincs olyan, amit nagyon szeretnék, de ha lesz valamilyen kívánságom, akkor lesz rá pénzem. Gyűjteni a szülinapomra és a névnapomra kapott egy-kétezer forintokból tudok – mesélte Jázmin.

Rendkívül hasznosnak találta a vetélkedőt Emília is. Szerinte a pénzügyekkel már gyerekkorban is foglalkozni kell, hiszen csak úgy tanuljuk meg, hogy kell beosztani a fizetésünket, amikor már dolgozni fogunk.

– Izgalmasak voltak a villámkérdések, amikor egy nagy gömböt kellett megnyomnunk, ha tudtuk a választ. Itthon ezt egy gumilabdával gyakoroltuk, így a felkészülés is vidáman telt. A döntőben egyszer akkor is megnyomtuk a gömböt, amikor nem villámkérdésekre kellett válaszolni, így odajött hozzánk az egyik szervező, és megkérdezte, hogy miért jeleztünk – meséli vidáman Emília. Szerinte is az a legfontosabb, hogy jól osszuk be a pénzünket. Először fizessük be a csekkeket, vásároljunk élelmiszereket, hiszen az a mindennapi élethez kell, de ruhákat és egyéb használati tárgyakat csak akkor vegyünk, ha valóban szükségünk van rá.

Kincsesláda

Martina véleménye is az, hogy sokat okosodtak a felkészülés és a vetélkedő alatt. Megtanulták például, hogy hogyan kell a pénzt rátenni a bankszámlára és persze hogy hogyan kell beosztani.

– Számomra a kincsesládás feladat volt a legizgalmasabb. Különböző rejtvények megoldásával kaptuk meg a PIN-kódokat. Ha azok helyesek voltak, akkor a kulccsal ki tudtuk nyitni a ládákat. Végig jól összedolgoztunk, együtt találtuk meg a megoldást – mondja Martina.

Tőle is kapunk jó tanácsokat: ne költsük el minden pénzünket, mindig legyen tartalékunk! A megtakarításunkat ne otthon tartsuk!

– Én is gyűjtöm a pénzemet. Anyáéknak van egy vendégházuk és egy éttermük, és amikor segítek nekik takarítani vagy a vendégeket kiszolgálni, a munkámért kapok egy kis fizetést. Egyelőre perselybe gyűjtöm a pénzemet – teszi hozzá.


[related-post post_id="4193218"]

[related-post post_id="4193207"]

[related-post post_id="4193157"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában