Helyi közélet

2019.04.08. 19:17

A magyar nótától a népdalig Szögligeten

Szögliget - Hiánypótló kezdeményezés és toborzó munka eredményeképpen alakult meg a népdalkör szögligeten 1979 szeptemberében.

Szögliget - Hiánypótló kezdeményezés és toborzó munka eredményeképpen alakult meg a népdalkör szögligeten 1979 szeptemberében.

– Korábban pedagógusként dolgoztam, így szívügyemnek tekintem a helyi népdalhagyomány ápolását, ezért a férjemmel toborzó körútra indultunk – osztotta meg Izsó Vilmosné Új Márta, a Szögligeti Hagyományőrző Pávakör vezetője. Körülbelül ötvenen jöttek össze, akik körében a népdalon kívül előkerült a magyar nóta és a szórakoztató zenés dal is.

– Sokat tanultam a klubtagoktól, azonkívül tanfolyamokon vettem részt, hogy képezzem magam, és igyekeztem népdalos könyvekből is tovább fejlődni. Több szokást feldolgoztunk és színpadra állítottunk, egyik legszebb ezek közül a betlehemes műsorunk. Első nagyobb, megyei szintű megmérettetésünk Ónodon volt, ahol egyből jó minősítést szereztünk – mesélte a klubvezető.

Mindig újat nyújtanak

Nemcsak népdalkörként, de baráti társaságként is működik a Szögligeti Hagyományőrző Pávakör.

– Sajnos a létszámunk a megalakulás óta folyamatosan csökken, mindössze nyolcan maradtunk, és örülnénk, ha új tagok csatlakoznának hozzánk. Hétfőnként fél öttől tartjuk a próbáinkat. Ötventől hetvenéves korig járnak a klubba, a legidősebb énekes 77 éves. Egyetlen férfitagunk van csupán, aki nagyon jó hangú, ezért megbecsüljük. A Magyar falu program keretében jelenleg sok fellépési lehetőséget kapunk, és igyekszünk mindig újat nyújtani, de alapvetően egy szólamban, vagy néha kánont énekelünk – foglalta össze.

ÉM-DA


[related-post post_id="4197263"]

[related-post post_id="4121215"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában