Helyi közélet

2019.04.11. 16:34

A hétvége, ami segített felejteni

Telkibánya - A leégett Ráday Kollégium egykori lakói Telkibányára kaptak meghívást.

Telkibánya - A leégett Ráday Kollégium egykori lakói Telkibányára kaptak meghívást.

Telkibányán, a hegyektől körülölelt, csendes üdülőfaluban tölthette el az elmúlt hétvégét néhány hallgató. Ők a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday Kollégiumának lakói voltak. Köztudott, hogy a kollégium január 23-án leégett, a diákoknak új szálláshelyet kellett keresniük. Országos összefogás indult akkor, hogy a jóérzésű emberek valamelyest enyhítsék a fiatalok veszteségeit. A telkibányai református gyülekezet lelkipásztora, Szalay László Pál a tűzeset után adakozásra kérte a gyülekezet tagjait, és felajánlotta, hogy néhány rádays kollégista tavasszal a festői szépségű településen pihenhet. A hétvége természetesen nemcsak a pihenésről szólt, hanem arról is, hogy a lelki terhek enyhüljenek, a rossz emlékek halványuljanak.

Emlékezteti őket

– Január 23-a óta már több mint két hónap telt el, de számunkra, akik nem voltunk személyesen érintettek a tűzesetben, másként múlik az idő. Hiszen nem gondolunk mindennap erre, nem jönnek velünk szembe az átélt események rémképei. De akik ott laktak, nap mint nap látják a leégett épületet. Tanúi lesznek a bontásnak, aztán az építkezésnek. Mert tudni kell, hogy ott tulajdonképpen egy épületben található a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala, a kollégium, a Teológia, a könyvtár és a múzeum egy része. A kollégium kormos váza tehát nap mint nap emlékezteti őket a történtekre – mondta lapunknak Szalay László Pál.

A rádays fiatalok április 5-én, pénteken érkeztek Telkibányára Bölcsföldi András egyetemi lelkész vezetésével. A település egyik hotelében kaptak szállást. Ezen az estén szabadtéri sütögetés várta őket, majd éjszakába nyúló kézműveskedés. Természetesen beszélgetésre is alkalom adódott a lelkésszel és a gyülekezet gondnokával, Baranyai Tibornéval. A szombat kirándulós nap volt. A kis csapat a telkibányai helytörténeti múzeumban kezdte az ismerkedést a településsel. Ezután a füzéri várat hódították meg, miután felküzdötték magukat a meredek hegyoldalon. A következő állomás Széphalom volt, ahol a magyar kultúra és irodalom nagyjaira emlékezhettek. Délután Sárospatakra utaztak, ahol egy kis séta zárta a kirándulást.

Megköszönték

– A fiatalok a vasárnapi istentiszteleten szolgáltak, és tulajdonképpen itt osztották meg a gyülekezettel azokat a gondolatokat, amelyek a tűzesettel kapcsolatban fogalmazódtak meg bennük. Megköszönték azt a hatalmas összefogást, ami a tragédia után felkarolta őket. Volt, aki egy korábbi, súlyos balesetével vont párhuzamot, Isten hogyan mutatta meg neki a kiutat a nehéz helyzetből. A fiatalok azt is hangsúlyozták, hogy Isten gondviselése mutatkozott meg abban is, hogy az emberek rögtön segítő kezet nyújtottak nekik. Beszámolóikból az derült ki, hogy lelkileg túl vannak a veszteségen. Bár az életük akkor teljesen felborult, de fel tudtak épülni a nehéz helyzetből – fogalmazott a lelkész.


Ez történt

Az egész ország megdöbbenve nézte a televízió hírműsoraiban, hogyan semmisül meg a fővárosi Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiuma. Az épületben január 23-án csaptak fel a lángok, húsz gépjárművel több mint hatvan tűzoltó vonult ki a tűzhöz. Az épületet közel 80 embernek kellett elhagynia. A tűzesetnek egy halálos áldozata van. A megyénkbeli szülők és református közösségek is aggódva követték az eseményeket percről percre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában