Helyi közélet

2019.03.19. 12:38

Újjávarázsolták az orgonát Borsodgeszten

Borsodgeszt - A második világháború óta hiányos volt a borsodgeszti templom hangszere, most tették teljessé.

Borsodgeszt - A második világháború óta hiányos volt a borsodgeszti templom hangszere, most tették teljessé.

Több mint hetven év után ismét a régi pompájában tündököl a borsodgeszti református templom orgonája. A hangszer még a második világháború idején rongálódott meg súlyosan, most pályázati pénznek köszönhetően tudták renoválni.

Az orgona története

– Ez a templom 1907-ben épült. Volt korábban is temploma a gyülekezetnek, de kicsi volt, anyagi fellendülés is beköszöntött, ezért új építése mellett döntöttek a hívek. Amikor elkészült, rögtön fölmerült az igény, hogy legyen benne orgona is. Feltehetően nem volt korábban, mert ahogyan a szószéket áthozták a régi templomból, bizonyára a hangszert is áthozták volna – ismertette a templom történetét Hajnal András református lelkész.

Felelevenítette, akkor levélben tájékoztatta az egyházmegyét a gyülekezet, hogy orgonavásárlási szándéka van. Adományt gyűjtöttek, s 1911-ben felvették a kapcsolatot az ország akkori legnagyobb orgonagyárával, az Angsterrel. 1912-ben vásárolták meg a hangszert, s ősszel került föl a karzatra.

– A második világháború során erőteljesen megrongálták a hangszert, erről egy 1945. február 25-én készült jegyzőkönyv tanúskodik, amelyben az áll, tetemes kár érte a gyülekezetet, feltehetően az orgonát értik ez alatt. A hangszer ebben a megrongált állapotban vesztegelt a karzaton évtizedekig. Az 1990-es években volt törekvés a felújításra, alapítványt is létrehoztak, s a pénzből a legfontosabb munkákat tudták elvégezni, egyebek között motort vettek a fújtató helyett. Az elmúlt tíz évben annyira leamortizálódott az orgona, hogy nem lehetett használni – folytatta a történetet a lelkész. Elmondta, nem működtek már a pedálok sem. Már régen egy anyaggal, majd kartonból készült álsípokkal helyettesítették a homlokzati sípokat, de bent is voltak összenyomódott ónsípok.

– Álmunk volt, hogy működőképesen, régi pompájában tündököljön a hangszer, ezért pályázatot nyújtottunk be a felújításra, s nyertünk is. A munkák 2018 őszén kezdődtek, s idén február 12-én készült el. A beruházás teljes egészében a 3,7 millió forintos pályázati pénzből valósult meg. A hálaadó ünnepséget április 28-ra tervezzük – mondta Hajnal András. Az újjávarázsolt orgonán ő is tud majd játszani, hiszen korábban kántorként is szolgált, illetve zenetanár, karvezető felesége is emelni tudja játékával az istentiszteletek fényét.

Akár felváltva

A gyülekezet rendelkezik egyébként egy digitális orgonával is, amelyet korábban szereztek be megtakarításukból és gyűjtésükből. A két orgonát akár felváltva is használhatják majd, de az is elképzelhető, hogy az elektromos hangszert a gyülekezeti teremben tartott összejöveteleken szólaltatják meg.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában