Helyi közélet

2019.03.18. 13:29

Szavazatokon múlik az iskolai mosdó felújítása - Alul dugulás, felül pedig beázás Miskolcon

Miskolc - Kilincs nélküli, betört ajtó, beázott falak. Ilyen az egyik miskolci iskola mosdója.

Miskolc - Kilincs nélküli, betört ajtó, beázott falak. Ilyen az egyik miskolci iskola mosdója.

Amikor beléptünk az Avastetői Általános Iskola és AMI mosdójába, igencsak megdöbbentünk. Azt hihetnénk, hogy ha máshol nem is, de a gyermekintézményekben higiénikus és esztétikus mosdók állnak rendelkezésre. Sajnos, ez nem így van. A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő intézményre igencsak ráférne már a felújítás. Az első emeleti mosdók megújulására azonban van remény, hiszen az intézmény bekerült az egyik fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalat iskolamosdó-felújítási programjába. Ha elég sokan szavaznak rájuk, akkor nyáron kezdődhet a felújítás.

Papírajtó

Az első emeleti fiúmosdónak már az ajtaja sem bizalomgerjesztő. Kilincse nincs, belső oldalán pedig jókora lyuk tátong. Ez egy „papírajtó”, magyarázza az iskola egyik munkatársa, aki kalauzol bennünket.

Megtudjuk, a vécék és mosdók folyamatosan eldugulnak, emiatt az alattuk lévő szint beázik. Épp a dugulások miatt kellett felbontani a járólapot is egy darabon. A mosdón tökéletesen látszik a 35 év. A csövekről és a bojlerszekrényről lekopott a festék. A vécéfülkéken nincs kilincs, bezárni sem lehet azokat, sőt, az egyik fülke falán mély repedés tátong. A valamikor fehér fal szinte szürkének mondható, pedig félévente festik, a mennyezeten pedig a beázás nyomai mindenütt.

Átmegyünk a lánymosdóba. Ez egy kicsit jobb állapotban van, de esztétikusnak ez a vécé és mosdó sem mondható. Néhány ajtóról hiányzik a rigli, ami az ajtó hibái miatt nehezen pótolható. Itt is ősrégi csapok és mosdókagylók csúfoskodnak, a mennyezeten pedig a beázás jókora foltjai.

Tóthné Csorba Mária igazgatótól tudjuk meg, hogy az Avastetői-Pattantyús iskola 35 éves, a másik tagiskola, a Széchenyi pedig 38. Teljes, nagy felújítás azóta nem volt az intézményekben, csak kisebbek. Tavaly például a szél felszakította a Széchenyi-iskola tetejét, akkor a Miskolci Tankerületi Központ rögtön megjavította a tetőt. Vízvezeték-problémák miatt pedig elázott a tanári, de azt is helyrehozták. A Pattantyúsban megtörtént a szolgálati lakás fürdőszobájának felújítása, az akadálymentesítés és a tornatermi szárnyban a mosdók felújítása, de a főépület mosdóin meglátszik a több mint három évtized. Csakúgy mint az ablakokon, mert azok cseréje is rég esedékes lenne. Az egyik terem néhány ablakát betörte a napokban a viharos erejű szél, azt most a tankerületi központ kicseréli.

– Ebbe az iskolába az elmúlt évtizedekben háromszor annyi gyerek járt, mint amennyire tervezték. Ez pedig fokozott igénybevételt jelentett. Ha jelezzük a tankerületnek, hogy valami javításra szorul, akkor azonnal jönnek, és megcsinálják, de a mosdók teljes körű felújítása és az ablakok cseréje nagyon hiányzik mindkét iskolában, ami százmilliót meghaladó összegbe kerülne – mondja az igazgató. Megtudjuk tőle azt is, hogy az iskolamosdó-felújítási program pályázatába a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet javaslatára kerültek be, mivel az iskola fogadja a szervezet Családok Átmeneti Otthonában lakó gyermekeit is. Az intézmény minden pályázati lehetőséget kihasznál szakmai és egyéb téren.

Az Avastetői Általános Iskola mosdófelújítására itt lehet szavazni: https://www.domestos.com/hu/iskolai-program.html


Biztosítják a megfelelő feltételeket

A Miskolci Tankerületi Központtól azt kérdeztük, miért nem jutott pénz eddig az Avastető Iskola teljes felújítására, és hogy tervezik-e a közeljövőben.

Dr. László István tankerületi igazgató a következőket írta: „A Miskolci Tankerületi Központ az Avastetői Általános Iskola és tagintézménye esetében eddig valamennyi, általuk igényelt karbantartási és felújítási munkát elvégzett. Intézményvezetői jelzések alapján a villamoshálózat, illetve a tűz- és vagyonvédelmi rendszerek javítását, a vízvezetékrendszer meghibásodásainak elhárítását, a villámvédelmi rendszer újjáépítését, a tető hő- és vízszigetelésének felújítását, valamint az idegen nyelvi lektor által használt lakás felújítását is elvégezte a tankerületi központ. A munkálatok döntően a nyári szünidő alatt zajlanak, a szükséges pénzügyi forrást a tankerületi központ saját költségvetéséből fedezi. A tankerület minden általa fenntartott intézményben biztosítja a megfelelő feltételeket a színvonalas pedagógiai munkához” – írta a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában