Helyi közélet

2019.03.04. 20:42

Önkéntes a Vöröskereszt lelke

Miskolc - Amilyen fiatalos, olyan nagy múltra tekint vissza a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, amely 98 éves lett.

Miskolc - Amilyen fiatalos, olyan nagy múltra tekint vissza a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, amely 98 éves lett.

A születésnap alkalmából szerdán Önkéntes Napot tartottak az Önkéntesség fejlesztése Borsod megyében című projekt keretében, amelynek vendége dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár volt. Az összejövetelen az Országos Elsősegélynyújtó Versenyek izgalmáról, a vér­adásszervezés szövevényes kapcsolatrendszeréről, a drogprevencióról, az egészséges életmódról, valamint a baleset- és sebimitációról hallhattak a középiskolás résztvevők a Vöröskereszt Sarolta utcai Önkéntes Központjában.

Segíti a pályakezdést

„A projekt keretében vállaltuk, hogy 50 fiatalt segítünk nyelvvizsgához vagy jogosítványhoz 2017 és 2019 októbere között a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által. Közülük 44-en már aktívan részt vesznek programjainkon. A kétéves projektet teljes állami és európai uniós támogatottsággal, 36 és félmillió forintból valósítjuk meg.

Olyan 18 és 22 év közöttieknek segítjük a jövőjét, akik minimum fél évig, maximum egy évig önkéntesként vagy társadalmi szolgálaton keresztüli tanulásban vesznek részt a szervezetünk irányítása alatt. Elsősorban azokat a fiatalokat szólítjuk meg, akik pályaorientációs nehézséggel küzdenek, megadva az esélyét annak, hogy elkötelezetté váljanak az egészségügyi vagy a szociális terület irányába” – olvasható a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének sajtóközleményében, Grubert Roland igazgató szavait tolmácsolva.

Látványos műhelyek

Szerkesztőségünk tagjai a köszöntők után a diákokkal együtt bekapcsolódtak a forgószínpadszerűen váltakozó interaktív műhelyekbe. A sebimitációs szobában Madocsai Gréta beszélt nekünk önkéntes munkáját kísérő motivációjáról.

– Körülbelül tízéves voltam, amikor megismerkedtem a Vöröskereszttel, ahol anyukám is dolgozott. Megtetszett az elsősegélynyújtás és elkezdtem ezzel kapcsolatos bemutatókra járni, aztán imitátor lettem, és ma már rendezvényszervezést és adminisztrációs munkát is vállalok néha hétvégenként, vagy hétköznap délután. Itt a műhelyben szeretnénk megmutatni, hogy milyen sebeket tudunk csinálni imitátorként – osztotta meg Gréta.

A baleset- és sebimitációs szoba mellett közvetlenül az elsősegélynyújtó terembe tértünk be.

– Nálunk látható, ahogy babákkal újraélesztünk egy felnőttet és egy gyereket. Bemutatjuk a fekvéseket hasi és feji sérülésnél, és az alsó fektetést. Most fogjuk illusztrálni a vérzések fajtáit, és hogy mit kell csinálni törés esetén. Nyilvánvalóan az itt előkerülő helyzetek a hétköznapjainkban ugyanúgy megjelennek. Bármikor összeeshet valaki egy rendezvényen, és ilyenkor jó tudni, hogyan kell ellátni. Az újraélesztésre szintén bárkinek szüksége lehet – magyarázta Somogyi Boglárka.

Zsoldos Gergővel az elsősegélynyújtó szobában találkoztunk, a kezén jókora sebek éktelenkedtek, elmondta, miért.

– A karomra mű zúzódást és -vágást csináltattam, az újraélesztésről szerzett tudás pedig a jogsinál jöhet jól. Az osztálytársaimmal a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumából érkeztünk a kötelező ötvenórás önkétességünk részeként, amiből most négy órát teljesítünk – mondta Gergő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában