Helyi közélet

2019.03.08. 09:20

Nők a mai magyar társadalomban: már egyenjogúak és majdnem egyenrangúak

Miskolc - Csöbör Katalin a Nő a siker Alapítványon keresztül aktívan részt vesz nőtársai lehetőségeinek formálásában. Az alapítvány idei konferenciájának fókuszába az „európai nőt” állították. Meggyőződésük ugyanis, hogy társadalmi szerepeink kultúránkból fakadnak. Erről és – nőnap alkalmából – a modern női szerepről/szerepekről is kérdeztük az országgyűlési képviselőt.

Miskolc - Csöbör Katalin a Nő a siker Alapítványon keresztül aktívan részt vesz nőtársai lehetőségeinek formálásában. Az alapítvány idei konferenciájának fókuszába az „európai nőt” állították. Meggyőződésük ugyanis, hogy társadalmi szerepeink kultúránkból fakadnak. Erről és – nőnap alkalmából – a modern női szerepről/szerepekről is kérdeztük az országgyűlési képviselőt.

Soha és sehol sem látott komplex családtámogatási rendszer segíti a demográfiai problémák megoldását.

Hogy érzi magát nőként a mai magyar társadalomban?

Magyarországon a nőknek ma már egyenlő jogaik vannak. Van szavazati jogunk, lehet jogosítványunk, lelkipásztorokat adunk, nemcsak cégeket vezetünk, de az országok irányításában is részt vállalunk. Az persze egy másik kérdés, hogy a gyakorlatban még fellelhetők a különbségtétel jelei, gondoljunk csak a sok helyütt még mindig meglévő fizetésbeli különbségekre. Fogalmazhatunk úgy is, hogy már egyenjogúak, és már majdnem egyenrangúak vagyunk. A jogaink mellett rendkívül fontos az is, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az országban azt a biztonságot, amit például már az osztrák nők irigyelnek tőlünk.

Milyen tanácsokkal tud szolgálni nőtársainak a munkában, családban, társadalomban való érvényesüléshez?

A női szerepek – az asszonyi és anyai szerepek is – az európai kultúrkörben nem sokat változtak az évszázadok alatt. Ami változott az utóbbi időben, hogy a családdal és az otthon melegével kapcsolatos feladatokat ma már sokkal könnyebb elvégezni. A gyerekek bölcsibe és oviba járnak, és nem a patakparton kell ruhát mosni. Így sokkal több idő marad a nőknek munkára és karrier építésére. De meg kell találni a gyermekvállalás helyes időpontját. Sokan addig várnak vele a korán kezdett karrier miatt, hogy már kicsúsznak az időből. És még egy dolgot tartok fontosnak: Úgy kell a következő generációt felnevelnünk, hogy az testi-lelki egészségben nőjön fel. Meg kell tanítanunk, hogy életvitelük kialakítása ne csak saját magukról, vagy legfeljebb saját családjukról szóljon, hanem tanulják meg óvni tágabb környezetüket. Mindnyájunknak környezettudatosan kell élni és így tovább adni világunkat a rákövetkező generációnak.

Milyen magatartást, hozzáállást tart helyesnek a férfiak részéről a nőkkel szemben?

Én szeretem azt a női életformát, ahol a férfi előreenged az ajtóban, feladja rám és lesegíti rólam a kabátot. Szeretem az előzékenységet, viszont nem kérek semmilyen előnyt magamnak csak azért, mert nő vagyok. Kvóták nélkül is megállom a helyem minden helyzetben. A pozitív diszkriminációt hagyjuk meg a hátrányos helyzetűek megsegítésére!

Ön szerint hogyan változik a nők helyzete az elmúlt hetek-hónapok kormányzati intézkedéseinek tükrében?

A magyar Alaptörvény világos rendet vágott. Himnuszunk fohászával kezdődik és rögzíti keresztény gyökereinket. Kimondja, hogy a családot sarkalatos törvénnyel kell védeni. A családok védelméről szóló törvény nemcsak védi az apa és anya alapította családot, hanem kimondja, hogy kiemelten kell támogatni. Most pedig egy olyan, eddig soha és sehol sem látott komplex családtámogatási rendszert vezetünk be, amely a társadalmunkat fenyegető demográfiai problémára kíván válaszolni.

A Nő a siker Alapítványon keresztül aktívan részt vesz nőtársai lehetőségeinek biztosításában. Elégedett az eredményekkel? Milyen célokat tűzött ki maga, maguk elé?

Ha egy étterembe asztalt kell foglalni, akkor az egy jó hely. A Nő a siker Alapítvány idei konferenciájára egy nap alatt beteltek a helyek, ami az alapítvány működésének jó visszaigazolása. Az előző években a határon túli és a V4-es országok női szervezeteivel vettük fel a kapcsolatot, cseréltük ki a tapasztalatainkat és osztottuk meg jó gyakorlatainkat. Az idei konferencia fókuszába ezáltal az „európai nőt” állítottuk. Meggyőződésem ugyanis, hogy társadalmi szerepeink a kultúránkból fakadnak. Én pedig azt szeretném, hogy gyerekeim és unokáim a mienkhez hasonló világban éljenek. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy hagyományainkból minél többet megőrizzünk. Idei rendezvényünk fővédnöke Varga Judit államtitkár asszony. Megtiszteltetés számomra, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár asszony jelenlétével megtiszteli rendezvényeinket, az pedig külön öröm, hogy felkért arra, hogy vegyek részt a Nők Magyarországért Klub munkájában. Örömmel állok minden olyan kezdeményezés mellé, ami segíti a nők, a családok életét. Ezek a szervezetek, klubok és mozgalmak egymást erősítik. Egyikünk sem azt mondja, hogy csak mi tudjuk az igazságot, de azt kérjük, hogy ne hagyjanak ki minket a döntéshozatalból!

ÉM


[related-post post_id="4166248"]

[related-post post_id="4166228"]

[related-post post_id="4164843"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában