Helyi közélet

2019.03.14. 07:54

Lerakták az új iskola alapkövét Tolcsván

Tolcsva - Huszonegyedik századi épületet kap a tokaj-­hegyaljai település.

Tolcsva - Huszonegyedik századi épületet kap a tokaj-­hegyaljai település.

– Egy település jövője nehezen képzelhető el iskola nélkül – mondta dr. Hör­csik Richárd országgyűlési képviselő szerdán Tolcsván, a helyi március tizenötödikei ünnepségen, amelynek keretében lerakták az új általános iskola alapkövét. A honatya emlékeztetett rá, hogy hosszú és küzdelmes előkészítő folyamat eredménye az, hogy közös összefogással elő tudták teremteni az építkezéshez szükséges 613 millió forintot. A beruházás a Sárospataki Tankerületi Központ pályázata nyomán valósul meg. A képviselő kitért arra is, hogy Tolcsva a környező települések között több tekintetben központi szerepet lát el. Ez így van az oktatásban is, vagyis az új iskola a környező falvakban élő gyerekek oktatási minőségére is jótékony hatással lesz – közölte.

Sokáig meghatározza

Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere történelminek nevezte az iskola felépítését, ugyanis meglátása szerint egy ilyen intézmény legalább száz évre meghatározza az oktatási feltételeket. Mint mondta, akik helyben járnak általános iskolába, jobban kötődnek településükhöz, így közép- és felsőfokú tanulmányaik végeztével nagyobb eséllyel térnek később vissza, hogy ott alapítsanak családot és építsenek egzisztenciát.

A településvezető a rendezvény után lapunknak azt is elmondta, hogy korábban a Szirmay–Waldbott-kastélyban folyt az oktatás, de önkormányzatuk néhány éve az épületben egy helytörténeti–kulturális intézményt alakított ki. Az iskola építését öt éve kezdték előkészíteni, ennek eredményeként most a felső tagozat kap egy jól felszerelt, négy tantermes, szaktantermekkel és sportlétesítménnyel ellátott épületet. Jelenleg Tolcsván mintegy 130 gyerek jár iskolába. Az épület alapkövét Donkó József tankerületi igazgató, dr. Hörcsik Richárd, Csoma Ernő és Szabó Zoltán intézmény­vezető rakták le.

BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában