Helyi közélet

2019.03.31. 11:33

Gondozzuk a gyepet, meghálálja a törődést

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tökéletes pázsithoz nem elég a rendszeres fűnyírás, a gyepszellőztetés is elengedhetetlen.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tökéletes pázsithoz nem elég a rendszeres fűnyírás, a gyepszellőztetés is elengedhetetlen.

A gyepgondozást a fűnyírással kezdjük, amikor már nem fagyott a talaj, és már éjszaka sem várhatók fagyok.

Évente kétszer

A gyepszellőztetés az egyik legfontosabb feladat, amit el kell végeznünk a tavaszi kerti munkák során. A füves területen, a talaj felszínén kialakul egy filcszerű réteg, amely meggátolja a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételét.

Ezenkívül akadályozza a szellőzését, így életteret ad a gombáknak és moháknak, amelyek a gyep ellenségei. Ha nem szellőztetjük a gyepet, akkor foltokban elhalhat, ritkulhat, sárgulhat és akár teljesen ki is pusztulhat. A gyepszellőztetést szakgéppel érdemes végezni, lehetőség szerint 15 fok feletti hőmérsékletnél, évente kétszer, tavasszal és ősszel.

„A legideálisabb, ha 3 centiméter mélyre vág a gyepszellőztető, majd foszforban gazdag tápanyagot és bőséges vizet kap a gyep. Elsőre ijesztő lehet a megtépázott pázsit látványa, viszont legkésőbb 10 nap múlva visszanyeri eredeti állapotát, két hét múlva pedig egyenesen ragyogni fog a szellőztetés előtthöz képest” – ismertetik a STIHL szakértői.

Változtatni kell a kertfenntartási szokásokon. Meleg nyarakon a díszgyepeknél 6–8 centi az ideális gyepmagasság, ehhez viszont a fűnyíró késének 4–6 centi magasságban kell forogni. Ez a gyepmagasság kellő védelmet, árnyékot biztosít a növénykék szaporodó részének. Ugyanakkor a nagyobb növénytömeg tartalékot is jelent. Száraz időben a nagyobb asszimilációs felület miatt növelni kell a vágási magasságot.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában