Helyi közélet

2019.03.04. 14:04

Fülöp végleg visszatért Bodrogkeresztúrba

Bodrogkeresztúr – Közel félszáz résztvevő között Révész Máriusz kormánybiztos is részt vett az emlékfutáson.

Bodrogkeresztúr – Közel félszáz résztvevő között Révész Máriusz kormánybiztos is részt vett az emlékfutáson.

A Fülöp a különc futás mára már Bodrogkeresztúr megszokott eseménye lett, bár az idei rendezvényt átkeresztelték emlékfutássá. Idén is közel 500 nevező volt a futáson, amelyen egyebek mellett futóként részt vett családjával Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is.

37 fiókát reptetett

Rozgonyi István, a Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület elnöke találta ki a futóversenyt évekkel ezelőtt a település ikonikus madarának a tiszteletére. Fülöp, a Spanyolországban meggyűrűzött és elnevezett gólya több mint egy évtizede költözött Bodrogkeresztúrba, a gólyafészkek falujába, hogy 13 éven keresztül el se menjen onnan. Egyszer kelt útra a társaival, de Kondoros térségében meggondolta magát, és visszatért. Az eltelt több mint egy évtizedben 37 fiókát reptetett ki, tehát alaposan gondoskodott a gólyapopuláció megmaradásáról. Tavaly nyáron nekirepült egy szigeteletlen villanyvezetéknek és elhunyt.

Sportolva emlékeztek

Rozgonyi István a keresztúriak teljes egyetértésével találkozva úgy döntött, Fülöpöt preparáltatják és kiállítják a Bodrogkeresztúri kincsestárban. A kitömött gólya a napokban tért vissza Bodrogkeresztúrba, és a futóverseny rajtja előtt leplezték le.

Az esemény résztvevőit Rozgonyi István köszöntötte, majd Májer József, Bodrogkeresztúr polgármestere elmondta, Fülöp az évek során szerves része lett a település életének, amelynek lélekszáma erre a napra szinte megduplázódott, annyian jöttek el, hogy közösen sportolva tisztelegjenek Fülöp emléke előtt.

Révész Máriusz beszédében egyebek mellett elmondta, már felvetette Rozgonyi Istvánnak, hogy jövőre kapcsolódjon be a Fülöp-emlékfutás, az olimpiai ötpróba mozgalomba, így a verseny távja is megnőhetne egy félmaratonira, amelynek keretében a nevezők körbefuthatnák a Tokaj-hegyet. Ezt követően ünnepélyesen is leleplezték a településre visszatért Fülöp preparátumát.

A rajt előtt Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket és kiemelte, örömteli, hogy ilyen sokan érzik fontosnak, hogy a hétvégéjüket is aktív mozgással, sportolással töltsék, ezzel is hitet téve az egészséges életmód mellett.

A rajtot ágyúdörrenés jelentette, amely után a mintegy félezres mezőny futva, kocogva és nordic walkingolva nekiindult az 5 kilométeres hegyi befutóval nehezített távnak.

ÉM-BG


[related-post post_id="4148275"]

[related-post post_id="4140708"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában