Helyi közélet

2019.03.08. 12:44

Csakis a beteg gyerek menjen el az orvoshoz! – Csetepaté az igazolás körül

Miskolc - Mennyi legyen a szülők által igazolt napok száma? A gyermekorvosok 15-öt szeretnének.

Miskolc - Mennyi legyen a szülők által igazolt napok száma? A gyermekorvosok 15-öt szeretnének.

Minden szülőnek ismerős az a helyzet, amikor orvoshoz kell vinnie a gyermekét azért, mert az óvodában vagy az iskolában igazolásra van szüksége arról, hogy már meg­gyógyult, közösségbe mehet. Az is ismerős lehet, hogy a tanítási idő alatt kell elutaznia a családnak valamilyen fontos ügy miatt egy hétre, de mivel a szülő csak 3 napot igazolhat, a házi gyermekorvostól próbál meg a szülő még egy-két napot „szerezni”. De ugyanez előfordul családi síelés vagy egy szeptemberi nyaralás alkalmával is. Ezzel csak az a baj, hogy ilyenkor az egészséges gyermek is hosszú perceken keresztül várakozhat a betegekkel teli rendelőben. Ráadásul az egyébként is leterhelt házi gyermekorvosokra sok felesleges munka hárul.

Épp ezért szeretné a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, ha a szülők 15 napot igazolhatnának. Egyelőre a legtöbb iskolában csak 3 nap a megengedett, sőt egyes intézményekben nem utólag, hanem még a hiányzás előtt jeleznie kell a szülőnek, hogy miért nem megy a gyerek iskolába.

Változatos indokok

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének egyik alapító tagja dr. Török Lajos miskolci házi gyermekorvos. Lapunknak jelezte, pár évvel ezelőtt küzdelmes harcot folytattak azért, hogy táborozás előtt ne kelljen a gyerekeknek orvosi igazolás arról, hogy nem betegek. Akkor minden követ megmozgattak a jogszabályváltozás érdekében. Török Lajos is azért volt élharcosa az ügynek, mert a nyári szünet idején ellepték a gyermekorvosi rendelőket azok a gyerekek, akik nem voltak betegek, csak a táborozáshoz szükséges igazolást akarták beszerezni. Az orvosok sikerrel jártak, hisz most már a táborozáshoz elég, ha a szülő nyilatkozik arról, hogy gyermekének nincs fertőző betegsége.

– A jelenlegi helyzet pedig az, hogy sok egészséges gyerek várakozik a rendelőben betegsége után csupán az igazolás miatt, mert ezt kérik az óvodák és iskolák. De jönnek azok a felsős és középiskolás diákok is, akik például nyelvvizsgára készülnek, és orvosi igazolással szeretnének néhány napot otthon maradni, hogy tanulhassanak. Ugyanez a helyzet, ha valami miatt nem tudják a szülők óvodába, iskolába vinni a gyerekeket szülés, a szülők betegsége vagy egyéb családi okok miatt. Ha a nagymama vagy a nagyapa nem tud segíteni, akkor a szülő kénytelen orvosi igazolást kérni a gyereknek – sorolta Török Lajos a problémákat. Megjegyezte: az óvodai igazolás esetében például visszás helyzetet teremt, hogy az orvos pénteken kiadja az igazolást a gyógyulásáról, de a hétvégén még bármi történhet, úgyhogy a pénteki igazolás akár érvényét is vesztheti.

Sok a 15 nap

De mit szólnak mindehhez az oktatási intézmények? Gulyás Ágnes, a miskolci Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta: náluk 3 napot igazolhat a szülő, amit meg kell indokolnia. A 15 napot nagyon soknak tartja, hisz ha napi 6 tanítási órával számolunk, akkor az már 90 óra hiányzás.

– Ha emelkedne a szülők által igazolható órák száma, akkor valószínűleg a lógások száma is megszaporodna. Ez pedig nem lenne szerencsés, hiszen iskolába járni kötelező, a gyerekeknek szükségük van az iskolára, hiszen olyan programokkal dolgozunk, amelyeket a szülők nem tudnak megadni otthon. Ezenkívül a kötelesség- és feladattudat kialakulása, valamint a szociális érettség miatt is fontos, hogy a gyerekek iskolába járjanak. Meglátásom szerint elég a szülő által igazolható 3 nap. Ha pedig valamilyen oknál fogva hosszabb időre lenne szükség, akkor szerintem minden intézményben megoldható, hogy az igazgató engedélyt adjon a hiányzásra. Nálunk ez úgy működik, hogy az engedélyt a gyerek tanulmányi eredményéhez kötjük.


A szülők szerint is sok

Két édesanyát is megkérdeztünk. Kérték, teljes nevüket ne írjuk meg. Zsuzsa jelezte, a szülő által igazolható 3 nap elég, hiszen az ő fiai csak akkor hiányoznak az iskolából, ha betegek. Azt pedig az orvos igazolja. Gyermekeit nem szeretné arra szoktatni, hogy bármilyen ürüggyel kimaradjanak az iskolából.

Éva szerint is sok a 15 nap, egy hétre azonban nem ártana meghosszabbítani az igazolható napok számát. A tanév során többször előfordul, hogy egy-egy gyomorrontás, hasfájás vagy bokarándulás miatt otthon maradnak a lányai. Ilyen esetekben ha egy-két nap alatt elmúlnak a panaszok, nem mennek orvoshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában