Helyi közélet

2019.03.17. 14:13

Az idősek ügye lett a szenvedélye

Miskolc - Ötvenhat nyugdíjas­klubot alapított Miskolcon és környékén az Össznyugdíjas Szövetség elnöke.

Miskolc - Ötvenhat nyugdíjas­klubot alapított Miskolcon és környékén az Össznyugdíjas Szövetség elnöke.

Több patinás idős szervezet működik a megyében, de kevésnek van olyan vezetője, mint Horváthné Pozsonyi Szilvia magyar–ének szakos tanár, zongoratanárnő, aki negyven éve társadalmi munkában foglalkozik a szépkorúak ügyével.

– A Petőfi Sándor Általános Iskolában tanítottam, és kaptam egy feladatot, hogy a gyerekeket vigyem hetente háromszor szerepelni az idősekhez. Egyre inkább bővült az ismeretségi köröm a szépkorúak között, és ennek nyomán elkezdtem idősklubokat alapítani. Aztán Knoll István, az Évgyűrűk című film rendezője, aki a Nyugdíjas Szervezetek Nemzetközi Szövetsége igazgatótanácsának tagja, 1993-ban továbbképzésre hívott Budapestre. Az ott eltöltött három nap meghatározó volt számomra, és komolyabban elgondolkodtam rajta, hogyan lehetne előrébb gördíteni a nyugdíjasok ügyét. Később bevett a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Nyugdíjas Szervezet elnökségébe. Egy év múlva elsőként kaptam kitüntetést a munkámért az Életet az éveknek tagjaként, amelyet komoly elismerésnek tartottam – mondta Horváthné Pozsonyi Szilvia.

Művészeti műsorok

– Rengeteg műsort és nagy rendezvényt szerveztem. Évente legalább hármat időseknek és kettőt általános iskolásoknak. A produkciókat én tanítottam be a fellépőknek, és sokszor még zongorán is kísértem őket. Amire a legbüszkébb vagyok, az a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című kétórás műsor, amellyel két-három éve léptünk föl. Minden megyéből három-négy dalt választottam ki, összesen 66-ot, megkerestem a hozzáillő hölgyeket és urakat, és az ének mellé mozgásos koreográfiát is betanítottam nekik. Másik művészeti kezdeményezésünk, a Generációk Művészeti Kávéháza volt, amelynek fő célkitűzése a generációk közötti szakadék enyhítése volt. Gyakran egy-egy érdekes személyiséget hívtunk meg: virágkötő, híres versmondó és nyugalmazott birkózó-világbajnok is megfordult nálunk – mesélte a szervező.

Tizennyolc éve minden áprilisban megtartják az Egészségügyi Világnapot, mert a szövetségük születésnapja majdnem egybeesik vele – tudtuk meg.

– Egy alkalommal egészségügyi hetet is szerveztünk, ahol neves orvosok tartottak előadást. Majd olyan ötletem támadt, hogy egészségügyi kis könyvet kellene a nyugdíjasok kezébe adni, hogyha valaki rosszul lesz az utcán, akkor a legfontosabb információkat meg lehessen tudni belőle a kilétéről. Kezdeményeztem a dokumentum bevezetését a Vasút-egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Társaságon keresztül, amely a minisztériumig jutott. Az Idősek a fiatalokért alkalmunkat unokáikat egyedül nevelő nagymamák számára tartottuk.

Elsők a jogi tanácsadásban

A gyermekekre nagy figyelmet fordítottunk, ezért Generációk találkozóját is szerveztünk az idősek világnapjára, amelynek nyomán jelenleg egy fiataloknak szóló könyv írását tervezem – tette hozzá beszélgetőtársunk.

A művészeti és orvosi témák mellett a szociális kérdésekre is figyelmet fordítottak.

– Több száz fős érdeklődésre tartottak számot a kedvezményes ruha- és élelmiszervásárjaink, amelyeket a szerdai fogadónapunk keretében tartottunk. Jó kapcsolatot ápoltunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és öt-hat idősszervezet együttműködésével, igyekeztünk mindenféle problémára megoldást találni. Többek között kedvezményes gyógy­üdülést biztosítottunk Mezőkövesdre és Berekfürdőre, működött nálunk munkaerő-közvetítés és ingyenes jogi tanácsadás is nyugdíjasok számára, amely akkor még egyedülálló kezdeményezés volt. A Nyugdíjas Parlamentre a megye idős képviselőit hívtuk meg, egy másik alkalommal pedig a helyi nemzetiségek vezetőit láttuk vendégül – sorolta Horváthné Pozsonyi Szilvia.

Ma is nagyon aktívak

– Végezetül néhány érdekességet emelnék ki. 2005-ben Tapolcán nyugdíjas autóversenyt tartottunk, amely olyan jól sikerült, hogy Fábry Sándorhoz is eljutott a híre, és meghívott minket a műsorába. Egyszer pedig csináltunk egy nagy sikerű énekes alkalmat, amikor a szivárvány színeibe öltöztünk, és az adott színhez válogattunk dalokat. Jelenleg az Őszi Napsugár Otthonban tartjuk klubdélutánjainkat, szerdánként. Tagjaink ma is aktívak, gyakran játszunk művészeti játékokat, mindig megünnepeljük a születésnapokat, névnapokat, és sokfelé kirándulunk. Különösen jó a kapcsolatunk Miskolc vezetésével, Pfliegler Péter alpolgármesterrel és Török Dezsővel, a megyei közgyűlés elnökével, illetve a sajópálfalai polgármesterrel, Fekete Zoltánnal – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában