Helyi közélet

2019.03.17. 12:28

A szövődmények az igazán veszélyesek

Miskolc - Hazánkban évente 900 ember veszíti el a látását cukorbetegség következtében.

Miskolc - Hazánkban évente 900 ember veszíti el a látását cukorbetegség következtében.

Dr. Lukács Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház Semmelweis Tagkórház belgyógyászatának főorvosa szaktekintély a diabéteszes betegek körében. Megdöbbentő adattal szolgált lapunknak.

– Évtizedekkel ezelőtt az éves cukorfogyasztás Magyarországon fél kilogramm volt fejenként – mondja a belgyógyász főorvos. – Ma 30 kilogramm. Ezt nem úgy kell érteni, hogy 30 kiló kristálycukrot megeszünk évente, hanem a táplálkozásunk változott sajnos ilyen irányba. A cukrozott üdítők, a munkahelyi büfékben kapható sütemények, a multik édességkínálata minden képzeletet felülmúl. Ennek köze van a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához. Mert az egyes típusú cukorbetegség egy immunbetegség, a hasnyálmirigy bétasziget-sejtjei elpusztulnak, és nem termel inzulint. Ez egy inzulinhiányos állapot. A kettes típusú cukorbetegség, mondhatjuk, környezeti ártalom, életmódból fakadóan, genetikai háttérrel bíróan egy olyan betegség, aminek csak egyik tünete, hogy valakinek magas a vércukra; számtalan társtényezővel jár együtt. Ez a magas vérnyomáshoz, magas zsírszintekhez társuló betegség. Táplálkozás tekintetében az elmúlt években hatalmas változások jelentek meg a köz­étkeztetésben a cukor, a só visszaszorításában. A transz­zsírsavakat tartalmazó ételek korlátozása, az iskolai büfékben az édes üdítők korlátozása, ez mind-mind pozitív változások. Nem volt egyszerű a bevezetésük, hiszen szülők, pedagógusok tiltakoztak, pedig ezen szabályozás nem a gyerekek ellen, hanem értük van. Azt lehet mondani, hogy akinek a családjában egyenes ági felmenőknek kettes típusú cukorbetegség van, 50 százalék esélye van arra, hogy ő is cukorbeteg lesz. Ha valakinek mindkét szülője cukorbeteg, akkor 90 százalék az esély arra, hogy kialakuljon nála is a betegség.

Szövődmények

Dr. Lukács Miklós elmondta, a cukorbetegségnek vannak kisér- és nagyérszövődményei. Nagyérszövődmény az érelmeszesedés, alsó végtag érelmeszesedés; Magyarországon évente 2500 betegnél történik alsó végtagi amputáció cukorbetegség miatt. A kisérszövődmények a szemszövődmények. Ma azt mondhatjuk, hogy a felnőtt vakság leggyakoribb oka a kettes típusú cukorbetegség. Évente 900 beteg veszíti el a látását hazánkban a cukorbetegség következtében. Nem beszéltve a vesebetegségről, ami szintén a kisérszövődménynek köszönhető.

ÉM-BTE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában