Helyi közélet

2019.03.18. 19:56

A hagyományok őrzése a cél Karcsán

Karcsa - Elűzték a telet és elhajtották a szűzgulyát Karcsán.

Karcsa - Elűzték a telet és elhajtották a szűzgulyát Karcsán.

Két néphagyományt elevenítettek fel Karcsán a helybeliek egy, az elmúlt hétvégén megrendezett rendezvényen. A télűző mulatság mellett felidézték az úgynevezett szűzgulyahajtás szokását is. A rendezvényről a szervező Karcsaiak Karcsáért Egyesület elnöke, Bajuszné Szabadka Márta elmondta: alapvető céljuk a hagyományok őrzése. Ennek megfelelően évente több rendezvényt is szerveznek, ahol bemutathatják élőben a karcsai és bodrogközi szokásokat, valamint a falu életét egykor meghatározó alkalmakat. Hozzátette, a karcsai lakodalmas már komoly sikereket ért el, most pedig a fonó bemutatására készülnek.

Kiemelt feladat

A télűző mulatságon máglyát gyújtottak, amely körül álarcokban, maszkokban táncoltak az egyesület tagjai, amibe a közönséget is bevonták. A helyi gyerekek versekkel járultak hozzá a rendezvény sikeréhez. A megjelenteket egy szintén hagyományos helyi étellel, a füstölt húsos káposztás babbal vendégelték meg.

Az eseményen felidézett hagyományokról Szabó Istvánné nyugalmazott pedagógus – aki komoly szerepet vállalt a helyi értéktár összeállításában – elmesélte, hogy a máshol kiszebábégetésként ismert szokást Karcsán egyszerűen télűző mulatságként emlegették. A tréfának szánt szűzgulyahajtás, vagy -fordítás során pedig a helyi suhancok kolompokkal „kikongózták” a pártában maradt, vénlánynak tartott lányokat, miközben az ablakuk alatt a „Húshagyó, húshagyó, itt maradt az eladó, akinek van szűz lánya, hajtsa ki a gulyára” – mondóka kíséretében. Ezt azonban kevésbé tartották tréfásnak a kikongózott leány szülei, rokonai, valamint fiú testvérei, ezért kapával, kaszával, villával várták a kellemetlen vendégeket és jól megzavarták őket. A felsorolt eszközöket a hétvégi játékban ostorral helyettesítették – idézte fel Szabó Istvánné. Emlékeztetett rá, hogy ez a szokás az 1900-as évek elejéig élt Karcsán. A helyi szokások egy része szájhagyomány alapján maradt fenn, de a legtöbb információt az egykori helytörténész-pedagógus Nagy Géza gyűjtőmunkája, valamint az igen gazdag helyi értéktár alapján érhető el – mondta.

Milinki László polgármester kiemelte: a hagyományőrzés kiemelt feladat a település életében. Nagy figyelmet fordítanak például az értéktár folyamatos bővítésére, falikép- és szőttesgyűjteményük pedig egyedülálló. Nagyon fontosnak nevezte az egyesület – amelynek maga is alapító tagja – szerepét Karcsa kulturális életében, a civil szervezet ugyanis számos eseménnyel örvendezteti meg a helybelieket, emellett élővé teszi a hagyományt. Hozzátette: legközelebbi nagyobb hagyományőrzéshez köthető eseményük a májusfaállítás lesz, valamint a szerenád, amikor is 6-7 lovas fogattal vonul majd végig a falun az előzetes jelzések alapján mintegy hatvan résztvevő és énekli az ilyenkor szokásos dalokat.

A polgármester megemlítette azt is, hogy megalakult településükön a KFT, ami ebben az esetben nem egy gazdasági társaság, hanem a Karcsai Fiatalok Társasága. Hozzátette: az önkormányzat számára elsődleges feladat a fiatalok helyben tartása, ezért fontosnak tartja a szerveződést. Reméli, hosszú távon megmarad a társaság, amelynek munkájára számos területen számítanak.

ÉM-BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában