Helyi közélet

2019.02.17. 10:56

Szeressük a szívünket, maradjunk egészségesek!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Február a szívtudatosság hónapja. Mit tehetünk a szívünkért?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Február a szívtudatosság hónapja. Mit tehetünk a szívünkért?

Februárban tartják a szívtudatosság hónapját. Fontos, hogy minél többen tisztában legyünk a szív mint egyik létfontosságú szervünk működésével, mert Magyarországon még mindig a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszerbeli megbetegedések.

Megfeledkezünk róla

Kijelenthetjük, hogy a 21. század életstílusát gyakran az egészségünk sínyli meg. Fel­gyor­sult világunkban, a rohanó mindennapok során hajlamosak vagyunk az egyik legfontosabb szervünkről – a szívünkről – megfeledkezni. A februári szívtudatosság hónaphoz kapcsolódóan tudjunk meg minél többet róla!

Először is néhány érdekesség. Jó tudni, hogy a testünkben lévő érhálózat hossza hozzávetőlegesen 96–97 ezer kilométer, ami kifeszítve 2,5-ször érné körbe a Földet.

A jókedv valóban pozitív hatással van szervezetünkre. Egy kiadós nevetés akár 20 százalékkal is növelheti a véráramlást testünkben és ez a hatás akár 24 óráig is kitarthat.

Kutatások kimutatták, hogy a jóga hatékonyan csökkenti a pulzusszámot, ami segít a vérnyomás csökkentésében.

És egy izgalmas hír: a nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké, percenként átlagosan 78-szor, míg a férfiaké 70-szer.

Magyarországon közel kétszer annyian vesztik életüket szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint daganatos betegségben. KSH adatok szerint nőknél ez az arány 57 százalék, míg a férfiaknál 45. Sajnos az emberek csupán 27 százaléka ismeri fel a szívroham fő tüneteit és tárcsázza rögtön a segélyhívót, pedig az azonnali cselekedet életeket menthet.

Csökkentsük a kockázatot

Amennyiben mozgásszegény életmódról aktívabb életmódra váltunk, 50 százalékkal csökkenthetjük a szívroham kialakulásának esélyét. Ennek érdekében nem kell drasztikusan életmódot váltanunk, elég, ha liftezés helyett a lépcsőzést választjuk vagy hazafelé a buszról egy megállóval hamarabb szállunk le és így kicsit többet sétálunk. A gyakori orvosi ellenőrzés, a testmozgás, a helyes táplálkozás és az egészségkárosító szokások elhagyása kulcsfontosságú szereppel bírnak.

ÉM


A szívroham főbb jelei

– Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés

– Fájdalom vagy kellemetlen érzés a felső végtagokban, a hátban, nyakban, állkapocsban vagy a has felső részében

– Hányinger, fejfájás vagy hideg veríték

– Légszomj

– A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, ami hazánkban már több mint 300 ezer embert érint. A betegség egyik veszélye, hogy ötszörösére növeli a stroke kialakulásának kockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában