Helyi közélet

2019.02.12. 19:02

Szakmai értekezletet tartottak a bírák

Miskolc – Nyomozási bírák tanácskoztak a Miskolci Járásbíróságon.

Miskolc – Nyomozási bírák tanácskoztak a Miskolci Járásbíróságon.

Szakmai értekezletet tartott a közelmúltban a Miskolci Járásbíróság Nyomozási Bírói Csoportja a bírói engedélyes kényszerintézkedések alkalmazásának gyakorlatáról.

Eredményes és gördülékeny

A résztvevőket dr. Vincze Emese csoporvezető-helyettes bíró köszöntötte, aki a mintegy hat hónapja hatályban lévő büntetőeljárási törvény alkalmazása során felmerült – a kényszerintézkedéseket érintő – jogalkalmazásbeli tapasztalatokat ismertette.

Hangsúlyozta, hogy a járásbíróság Nyomozási Bírói Csoportja jelentős számú büntetőügyben intézkedett az elmúlt fél évben, azonban a bírák és az igazságügyi alkalmazottak lelkiismerettel, kimagasló szakmai színvonalon végzett munkájának köszönhetően a kényszer­intézkedések ügyintézése továbbra is eredményes és gördülékeny a járásbíróságon. A tanácskozás második felében dr. Perecz András, a Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája tartott előadást a kollégáinak, melyben kitért a letartóztatás elrendelésével, hosszabbításával kapcsolatos bírói gyakorlat alapvetéseire, különös hangsúlyt fektetve a fiatalkorú gyanúsítottak esetében alkalmazandó eljárási szabályokra. A konzultáció időszerűségét kiemelve részletezte a távmeghallgatás kényszerintézkedésekkel kapcsolatos eljárásrendet is.

Egyre szélesebb körben

A konzultáció résztvevői valamennyien egyetértettek abban, hogy a bíróságokon, ekként a Miskolci Törvényszéken is egyre szélesebb körben és nagy hatásfokkal alkalmazott távmeghallgatási rendszer a nyomozási bírói eljárásban is eredményesen használható. E körben az egységes gyakorlat kialakítása a Nyomozási Bírói Csoport előtt álló jövőbeni feladat – mutatott rá összegzésében a járásbíróság csoportvezető-helyettes bírája.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában