Helyi közélet

2019.02.25. 11:26

Romaintegráció: kulcskérdés az élethosszig tartó tanulás

Girincs - A tiszavasvári szakiskolai programot át lehetne ültetni Girincsre is.

Girincs - A tiszavasvári szakiskolai programot át lehetne ültetni Girincsre is.

Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke látogatott szombaton délután Girincsre, ahol az Idősek Klubjában találkozott a település vezetőivel és roma polgáraival, hogy együtt áttekintsék a roma felzárkóztatás program lehetőségeit. A találkozón megjelent Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője is, aki biztosította a jelenlévőket arról, figyelemmel fogja kísérni a programot.

Szolidaritás

Járóka Lívia a találkozón elmondta, a roma integráció kulcskérdése az úgynevezett élethosszig tartó tanulás. Ennek alapeleme, hogy a roma gyerekek már fél éves korukban bölcsődébe kerüljenek, majd onnan három éves korukban óvodába. Ahhoz azonban, hogy a roma gyerekek egyenlő eséllyel kezdhessék az iskolát, át kell formálni az óvodai nevelési programot. Ennek az alapjait már le is tette egy fiatal óvónő.

– Balogh Mariann nagyecsedi cigány asszony olyan óvodai programot dolgozott ki, ami példaérték lehet nemcsak helyben, hanem az egész országban – mondta Járóka Lívia. – Szeretném is megbízni őt ennek a programnak a tovább fejlesztésével, amelynek köszönhetően könnyebben integrálódhatnak majd a roma gyerekek, akik eleve hátránnyal indulnak az iskolai oktatásban, hiszen az iskolaérettséget vizsgáló tesztek olyan dolgokat kérnek tőlük számon, amelyekkel addigi életük során nem is találkoztak. Viszont ha a gyerekek érzelmi intelligenciáját mérnék, akkor azt tapasztalhatnák, a roma gyerekek hat éves korukban sokkal fejlettebbek társaiknál. Addigi életük során megtapasztalták az egymásra utaltságot, a szolidaritás fontosságát.

Perspektívát nyújtani

Járóka Lívia elmondta, Tiszavasváriban elindult a telepfelszámolási program.

– Perspektívát kell nyújtani a roma fiataloknak – mondta Járóka Lívia. – Egy hatalmas közösségi házzal kezdtük, amelynek legfontosabb eleme a munkaerő-közvetítés. Ezzel egy időben megoldjuk azt, hogy a dolgozó szülők gyerekeire mindig vigyázzon valaki. Természetesen kell egy gyár helyben, ahol dolgozhatnak a romák, ezzel is meg kell állítani a belső elvándorlást, erre épülhet a szabadidős sport, elsősorban a foci, ami a roma fiataloknak kiugrási lehetőséget jelenthet a közösségi élményen túl.

Baráth László, Girincs polgármestere a találkozón elmondta, a településen jelenleg üzemel egy bölcsőde, amelybe tíz gyerek jár, azonban az ehhez társuló költségfinanszírozás nem elegendő a biztonságos működtetéshez. A település vezetője azt is elmondta, a felzárkóztatási programnak köszönhetően a közel húsz évvel ezelőtt megszűnt futballcsapat a közeljövőben újraéledhet, hiszen a helyi fiatalok is szeretnek focizni, többen járnak át jelenleg is Bőcsre edzeni és játszani.

Miután megtekintette a helyiek kézzel készített termékeinek bemutatóját, amelyek jelenleg piacot keresnek, Járóka Lívia kijelentette, a munkahelyteremtés és az oktatási programok sikeres kidolgozása a legfontosabb feladat.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában