Helyi közélet

2019.02.28. 07:26

Nő a kereslet a nagyobb házakra a megyénkben

Miskolc - Olyan szegmense mozdulhat meg az ingatlanpiacnak, amely eladhatatlan volt eddig.

Miskolc - Olyan szegmense mozdulhat meg az ingatlanpiacnak, amely eladhatatlan volt eddig.

Júliustól jelentős változás lép életbe a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) tekintetében, jelesül három vagy több gyermek esetén használt lakás vásárlására is igénybe vehető a 10 milliós vissza nem térítendő támogatás, illetve az akár 15 milliós állami kamattámogatású hitel – erről többek között tegnapi lapszámunkban is beszámoltunk. A szakértők az ingatlanpiac komoly megmozdulását várják az úgynevezett falusi csok hatásaként.

Városból vidékre

Éppen néhány hete írtunk a 2019-es ingatlanpiaci helyzetről, amely kapcsán Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője elmondta: a panellakások árai soha nem látott csúcson járnak, amelynek lehet egy olyan hatása, hogy a jó áron eladható panel­lakásokat értékesítik, majd az árat megtoldva, igénybe véve a csokot, vidéken vásárolnak ingatlant, ahol a családi házak olcsóbbak, mint a megyeszékhelyen. Az ügyvezető már akkor jelezte, ha elindul a vidéki csok, az robbanásszerű lendületet adhat ennek a folyamatnak.

Ezzel ma már minden szakértő egyetért, még azzal együtt is, hogy az érintett településeken az árak növekedése várható a kereslet növekedése miatt. Mint azt tegnap szintén megírtuk, a pontos településlista még nem publikus, ugyan a neten kering egy, azonban azon 1790 település szerepel, míg a miniszterelnökség 2018 települést emleget. Az intézkedésnek nem is titkolt célja, hogy vidéken tartsa a fiatalokat, vagy elősegítse a vidékre vissza/ki költözését a családoknak.

Megyénkben nincs olyan település, ahol ne lennének üresen álló ingatlanok, ahol áthaladva, sétálva ne lehetne találkozni eladó feliratokkal. A legnagyobb online adásvételi oldalon 2440 hirdetést találunk a megyére szűrve, ebből 860 miskolci ház hirdetés, tehát a megyeszékhelyen kívül majd 1600 házat kínálnak eladásra.

Kelendő lesz a többgenerációs

A költözzbe.hu szerint a főváros és Pest megye mellett főleg az elmaradottabb megyékben találunk sok nagy méretű eladó családi házat. A lakosság létszámához viszonyítva a legtöbbet Hajdú, Szabolcs, Borsod és Heves megyében. Az új családtámogatási feltételek elérhetővé teszik a 150 nm-nél nagyobb használt családi házak egy kisebb részét. A 70-es és 80-as években épült, most többségében kihasználatlan ingatlanok zömének sorsa ugyanakkor megpecsételődni látszik, jó részük forgalomképtelen – derül ki a lakásportál friss felméréséből.

– A 30 ezres kínálatnak közel fele a lokáció és az állapot miatt bizonyosan forgalomképtelen, vagy csak nagyon nyomott áron lehet eladni. Ám ha valaki vállalja az ingázást és a felújítást, akkor találhat megfelelő ingatlant nagyobb családja számára a bejelentett új támogatások teljes igénybevételével – mondta Jenes Tamás, a költözzbe.hu ügyvezető igazgatója. Ezzel ért egyet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is, aki szerint a vidéken gyakori többgenerációs házak mára eladhatatlanná váltak, viszont a csok hatására azt várják, hogy megnőhet irántuk a kereslet.


Harmincezer eladó ház

A KSH 2015-ös adatai szerint Magyarországon a teljes, 4,4 milliós lakásállományból nagyjából 2,7 millió lakás található 1–3 lakásos épületben. Arról nincs pontos adat, hogy az önálló családi házak száma mennyi, de körülbelül 1,9–2,1 millióra tehető. Ennek a tömegnek a cirka 8–10 százaléka (mintegy 200 ezer ingatlan) tartozik a 150 nm-nél nagyobb, általában többszintes kategóriába. Állapotuk – a luxus kategóriát kivéve – általában közepes, 20–25 százalékuké rossz. Jellemzőjük a viszonylag kevés belső variálási lehetőség, a kisebb-nagyobb kert és a gépkocsibeálló. A jelzett nagyjából 200 ezer házból összesen 30 ezret kínálnak rövidebb-hosszabb ideje eladásra. Nagyobb részüket inkább hosszabb ideje.


[related-post post_id = "4155380"]

[related-post post_id = "4150945"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában