Helyi közélet

2019.02.19. 08:35

Nem fenyeget árvíz egyik folyónkon sem

Miskolc - Csak a Mátra és a Bükk legmagasabb területein található számottevő hótakaró.

Miskolc - Csak a Mátra és a Bükk legmagasabb területein található számottevő hótakaró.

Az elmúlt hetekben kissé változékony, az évszakos átlagtól némileg enyhébb időjárás uralkodott. Csapadék a hazai területen – és a vízgyűjtők nagy részén is – viszonylag kevés volt, jelentősebb mennyiségeket (15-20 mm) Erdélyben és Kárpátalján mértek – tájékoztatott az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság. A csapadék halmazállapota az alacsonyabban fekvő területeken nagyobbrészt folyékony volt, a magasabb hegyvidékeken inkább havas eső, hó hullott. Az esőket 700-800 méteres magasság alatt különböző intenzitású és nagyságú olvadás is kísérte. Hazai területen már csak a Mátra és a Bükk legmagasabb területein található számottevő hótakaró, de ezek olvadása önmagában már nem jelent árvízi kockázatot – tudtuk meg.

Elmarad a maximumtól

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőin a hóban tárolt vízkészlet az ilyenkor elvárható átlag több mint kétszerese, és némileg elmarad az időszakos maximumtól.

A Sajó és a Hernád vízrendszerében jelentősen csökkent a hóban tárolt vízkészlet, így ennek esetleges gyors olvadása önmagában már nem okozhat igazán nagy vízszint­emelkedést. A duzzasztott vízterek mederteltsége nagyrészt közepes, csak közvetlenül a duzzasztók feletti szakaszokon ér el magas szintet. A szlovákiai víztározók teltsége változó, vízszintjeik lassan emelkednek, de az árvízi szempontból lényeges víztározók mindegyike továbbra is jelentős tározási kapacitással rendelkezik – áll az igazgatóság jelentésében.

ÉM


[related-post post_id="4131410"]

[related-post post_id="4076414"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában