Helyi közélet

2019.02.18. 18:32

Miskolcon ismét veszélyes a levegő

Miskolc - Változatlanul rossz a levegőminőség az ország több településén.

Miskolc - Változatlanul rossz a levegőminőség az ország több településén.

Borsod-Abaúj-Zemplén. Miskolcon veszélyes, Nyíregyházán, Putnokon és Vácon egészségtelen, további 14 településen pedig kifogásolt volt a levegő minősége vasárnap folyamán, tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai alapján Miskolcon már pénteken kifogásolt levegőminőségi indexet mértek a mérőállomásokon a kisméretű részecske (PM10) tekintetében. Ez lett vasárnapra egészségtelen, majd veszélyes, hétfőn délelőtt a friss mérések is a veszélyes kategória eredményét mutatták.

Megyénk többi mérőállomása körül a putnoki mutat még kedvezőtlen eredményeket, itt szintén pénteken lett kifogásolt a levegőhigiénés index, amely hétfőre már a 3-as, egészságtelen kategóriába ment át.

Sajószentpéteren pénteken és vasárnap, míg Kazincbarcikán csak péntelen volt kifpgásolt az érték, hétfőn mindkét városban elfogadható volt a szálló por értéke a levegőben. Az ötödik megyei mérőállomáson, Hernádszurdokon nem volt gond a levegővel az elmúlt egy hétben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által rendszeren végzett felmérések alapján a krónikus légúti hurutban szenvedő kisiskolások aránya magasabb azokban a térségekben, ahol a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása jelentősebb. Ezért kérik, hogy gyermekeink egészségének megóvása érdekében kerüljük a helytelen fűtési módok alkalmazását. A csapadék és szélmentes időjárás miatt a levegőminőség lényeges javulása nem várható.

ÉM-HI


Az elmúlt napokban jelentősen romlott a levegő minősége Miskolcon.

A szállópor (PM10) koncentrációja vasárnap és hétfőn is jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket.

Bár az időjárás napsütéses, tavaszt idéző, a levegőnek nagyon magas a szállópor tartalma, jelenleg is „ Egészségtelen” a közegészségügyi besorolása.

A szmogriadó elrendelésének feltételei eddig még nem teljesültek, de kedden várhatóan el kell rendelni a riasztási fokozatot.

A gyerekek, légzőszervi betegségben szenvedők, idősek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

A szabadtéren végzett intenzív mozgástól, edzéstől, sporttól lehetőleg tartózkodjanak.

A déli és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, a szabadban tartózkodni.

A levegő minősége, az előrejelzések szerint, várhatóan szerdától kezd el javulni.

Aktuális információk: http://oki.antsz.hu/levego/2019-02-18/8

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában