Helyi közélet

2019.02.21. 08:53

Mennyi megy a bérből zsebbe?

Miskolc - Trükköznek a munkáltatók, jelezte lapunknak, az Északnak több olvasónk is. Mint kiderült, történetük nem egyedi.

Miskolc - Trükköznek a munkáltatók, jelezte lapunknak, az Északnak több olvasónk is. Mint kiderült, történetük nem egyedi.

Ahány ember, annyiféle történet. A nekünk nyilatkozó munkavállalók kérték, teljes nevüket ne írjuk meg, hiszen rögtön veszélybe kerülne az állásuk.

Alexandra friss diplomás, éppen állást keres. Hosszasan keresgélt, mire végre talált egy olyan munkahelyet, ahol a munka, a fizetés és a kollektíva is tetszett volna neki. Többszöri találkozás után a cég képviselője azt mondta, szívesen alkalmaznák. Azt azonban csak az utolsó pillanatban árulta el, hogy hivatalosan csak a minimálbér szerepelne a munkaszerződésében, a többi pénzt „zsebbe” kapná.

– Természetesen nem fogadtam el az állást ilyen feltételekkel. Hiszen ha a munkaszerződésemben nincs benne a fizetésem teljes összege, az kiszolgáltatottá tesz. Mi van, ha egyszer csak azt mondják, nem adnak több pénzt, csak annyit, amennyi a szerződésemben van. És ha majd elmegyek gyedre, akkor is a minimálbérből számolják ki a juttatásomat. Sajnálom ezt a munkahelyet, hogy el kellett utasítanom, és egyben szomorúnak tartom, hogy a kisebb cégek csak „feketén” tudnak megfelelő fizetést adni a dolgozóiknak – fogalmaz Alexandra.

Kevesebb órát

Dóra a kereskedelemben dolgozott. Új munkahelyet keresett, mert az előző helyen rengeteg volt a munka, és már nem bírta az egyre nagyobb terhelést. Az egyik üzlethálózattól jó ajánlatot kapott. Elfogadta, elkezdett ott dolgozni, de csak a második héten derült ki, hogy hivatalosan kevesebb napi órát fognak neki elszámolni, mint amennyit dolgozott.

– Amikor ez kiderült, azonnal otthagytam az üzletet. Középkorú vagyok, nekem már gondolnom kell arra is, hogy mekkora bérből számolják majd a nyugdíjamat – mondta Dóra.

Ellenőriznek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban országszerte közösen ellenőrzik, hogy a gazdálkodók betartják-e a január 1-je óta hatályos kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályokat. Az adóhatóság honlapján közzétett közlemény szerint a gazdálkodók tevékenységétől független ellenőrzések célja az, hogy a foglalkoztatók betartsák a bérekre vonatkozó előírásokat, a munkavállalók alapvető, munkabérhez kapcsolódó garanciális jogai ne sérüljenek.

Bubenkó Csabától, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökétől kérdeztük, mennyire jellemzőek olvasóink panaszai. Mint mondta, meglehetősen gyakoriak az efféle trükközések, főleg a kisebb cégeknél. A kereskedelemben elsősorban a magyar üzletekben fordul elő ilyesmi, a külföldi multiknál nem jellemző.

A szabálytalanságokat a megyei kormányhivatalok Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályán lehet bejelenteni – tette hozzá.


Most ennyi a minimum

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege a teljes munkaidő teljesítése esetén 2019. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 149 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 34 260 forint, napibér alkalmazása esetén 6860 forint, órabér alkalmazása esetén 857 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 195 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 44 830 forint, napibér alkalmazása esetén 8970 forint, órabér esetén 1121 forint.


[related-post post_id="4133318"]

[related-post post_id="4131265"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában