Helyi közélet

2019.02.21. 08:03

Megyénkből hiányzik a legtöbb háziorvos

Miskolc - Átmeneti javulás után ismét romlott a helyzet a tartósan betöltetlen praxisok tekintetében.

Miskolc - Átmeneti javulás után ismét romlott a helyzet a tartósan betöltetlen praxisok tekintetében.

Mondhatnánk: Keleten a helyzet változatlan, ha rátekintünk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ friss listájára, amelyben a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekről adnak tájékoztatást.

Évek óta tartó országos folyamat, hogy egyre nő azoknak a praxisoknak a száma – legyen szó felnőtt, gyermek, vagy vegyes házorvosi körzetről – amelyekben legalább fél éve nincs a fenntartóval szerződésben álló háziorvos, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést. Borsod követi az országos „trendet”, és sajnos folyamatosan az élen áll ebben a negatív folyamatban. Tavaly ugyan 2017-hez képest csökkent a betöltetlen praxisok száma, azonban idén jelentősen romlott a helyzet: az elmúlt fél évben több háziorvosi körzet maradt orvos nélkül nálunk, mint ahány tartósan betöltetlen összesen van például Vasban vagy Zalában.

Elöregedés

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztály egyik feladata, hogy nyilvántartást vezessen a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekről, amelyről rendszeresen közzéteszik az aktualizált listát az ÁEEK honlapján. A tartósan betöltetlen háziorvosi körzet az a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi körzet, amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni. Ilyen körzet, vagyis praxis 2015-ben 231, 2016-ban 281, 2017-ben 303, 2018-ban pedig 320 akadt az országban. A február 1-jével közzétett legfrissebb lista pedig 344 körzetet tartalmaz. Ezek részben felnőtt, részben gyermek vagy vegyes kör­zetek.

Amióta a listát közzéteszik, azóta sajnos nincs változás abban, hogy Borsod az élen áll a megyék rangsorában, mivel itt van a legtöbb tartósan betöltetlen praxis. Ahogy többször írtunk már róla: a háziorvosok átlagéletkora rendkívül magas, sokan azért nem mennek nyugdíjba, mert nincs, aki átvegye a praxist, és újabb település maradna állandó háziorvos nélkül. Van olyan orvos, aki évek óta túl van a nyugdíj korhatáron, de a saját települése mellett három másikban helyettesít. A kormányzat a praxisjog vásárlás támogatásával és letelepedési támogatással igyekszik vonzóbbá tenni a háziorvosi szakmát, azonban hiába az évről évre növekvő keret és nyertes pályázók, ugyanis több praxis ürül meg évente, mint ahány új orvos dolgozni kezdene.

A lapunk által megkérdezett önkormányzatok közül többen, illetve orvosok és a Praktizáló Orvosok Szövetségének elnöke is azon a véleményen volt, hogy a praxisközösségek jelenthetnek még megoldást, amelyekből egyre több alakul megyénkben is. Úgy tűnt, sikerül is visszafordítani a negatív folyamatot, hiszen a 2017-es 46 megyei tartósan betöltetlen praxishoz képest tavaly 43-ra csökkent a szám, ami már javulást jelzett. Ehhez képest a február 1-jén közzé tett friss listán már 51 praxis szerepel, tavaly szeptember óta nyolc körzettel bővült az egyébként többi elemében változatlan felsorolás.

Újabb problémák

Az új körzetek a listán: egy prügyi felnőtt háziorvosi december 1-jével, Ónodon felnőtt, Ormosbányán vegyes január 1-től, míg február 1-jével Encsen, Tiszalúcon és Kondón felnőtt, míg Hejőpapi és Csokvaomány településen vegyes körzet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a listára kerülés előtt hat hónappal már nem volt a körzetben saját háziorvos. A lista vége felé nincs változás, a legrégebb óta betöltetlen praxisok Felsőtelekesen, Cse­rép­váralján, Abaújkéren, Putnokon, Hernádvécsén, Györgytarlón és Felsőgagyon vannak, itt 2004 októbere óta, vagyis több mint 14 éve nincs állandó háziorvos. De Taktakenéz (2004. november), Viss (2005. október), illetve Szuhogy és Hejőszalonta (2006. március és július) azon települések, illetve praxisok között vannak, ahol több mint tíz éve helyettesítéssel oldják meg a rendelést.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyébként február 12-én írta ki a 2019-es háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására szolgáló pályázatát, amelynek az idei kerete 1 milliárd 250 millió forint. Míg a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének segítésére szánt támogatást ugyanekkora kerettel hirdették meg szintén 12-én.


[related-post post_id="4097721"]

[related-post post_id="4077018"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában