Helyi közélet

2019.02.17. 20:12

Koszorúzás és emlékfutás a fejedelem szülőhelyén

Borsi - Borsiban is méltóképpen emlékeznek meg II. Rákóczi Ferencről.

Borsi - Borsiban is méltóképpen emlékeznek meg II. Rákóczi Ferencről.

II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én született a Borsi­ban lévő Rákóczi-kastélyban. Az alig több mint 1200 lélekszámú település Sátoraljaújhelytől négy kilométerre, Szlovákiában található, ahol a helyiek ma is nagyon büszkék a falu híres szülöttére.

Emlékünnepség

Minden évben megünneplik II. Rákóczi Ferenc születésnapját Borsiban, így idén sem lesz ez másként – tudtuk meg Varga Tünde Annától, Borsi polgármesterétől.

– Magát az ünnepséget a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás szervezi – mondja Varga Tünde Anna. – Jó lett volna, ha most, a Rákóczi-emlékévben a kastélyban tudnánk ünnepelni, de jelenleg az épület felújítása miatt még a kastélyudvarra sem tudunk bemenni. Ha munkálatok jó ütemben zajlanak, akkor esély van arra, hogy jövőre már a kastélyban is tudjunk ünnepelni. Idén március 24-én a kastély előtti szobornál fogunk ünnepelni. Lesz egy kis műsor, utána koszorúzás, majd a helyi kultúrházban fogjuk folytatni a megemlékezést.

A közelmúltban Borsi polgármesterét egy sajátos kezdeményezéssel keresték meg Hajdúsámsonból.

– Hajdúsámsonban az iskola névadója II. Rákóczi Ferenc – mondja Varga Tünde Anna. – Az ottani tanárok jelezték, hogy azon a héten, amikor II. Rákóczi Ferenc születésnapját ünneplik, egy egész hetet szentelnek az iskola névadójának. Az ünnepségen a terveik szerint ellátogatnak Borsiba és a születésnapi ünnepséget követően elindítanak egy emlékfutást, azaz Borsiból indulva váltott futással mennek vissza Hajdúsámsonba. 20–25 tanár jelezte az érkezést a látogatásra és az emlékfutásra. Gyerekek a futásban nem vesznek részt, mert a felnőtteknek is elég megterhelő még váltott futással is teljesíteni.

Büszkék szülöttjükre

Varga Tünde Anna elmondta, a Rákóczi-kultusz Borsiban teljesen független a születésnaptól vagy az emlékévtől, hiszen a borsi polgárok nagyon büszkék arra, hogy az ő településükön született a szabadságharc vezéralakja.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában