Helyi közélet

2019.01.29. 15:14

Több egyéni vállalkozó

Miskolc - A megye gazdasági fejlődése szempontjából kedvező az elmozdulás.

Miskolc - A megye gazdasági fejlődése szempontjából kedvező az elmozdulás.

A megye a piacgazdaságra való áttérést követő gazdasági szerkezetváltás után is megőrizte ipari karakterét, a hangsúly viszont átkerült a vegyiparra és a gépiparra. A szerkezetváltozás eredményeként kialakult munkanélküliség csökkentésére költségvetési intézkedések és Európai Uniós források felhasználásával jelentős javulást sikerült elérni az utóbbi években.

Szerep a foglalkoztatásban

A Nemzeti Adó és Vámhivatal által a megye gazdaságról készített elemzésből kiderül, megszaporodtak a helyi kis és közepes vállalkozások, amelyek fontos szerepet játszanak a foglalkoztatásban. A NAV nyilvántartása szerint 2017-ben 21 700 egyéni vállalkozás, és 26 500 társaság, ebből hozzávetőlegesen 18 ezer jogi személyiségű gazdálkodó működött a megyében.

Az egyéni vállalkozók jórészt önmaguknak adnak munkát, alkalmazottja csupán 20 százalékuknak van, átlagosan 2 ember. A társas vállalkozások méretnagyság szerinti szerkezetére továbbra is az jellemző, hogy a néhány nagyvállalkozás, ahol a foglalkoztatottak száma meghaladja a 250 főt, és a viszonylag kevés számú – 50-250 fő közötti – középvállalkozás mellett nagy számban működnek kisvállalkozások. Ezek legtöbbje átlagosan 10-nél kevesebb főnek ad munkát. Foglalkoztatási szempontból fontos szerepet töltenek be a megye gazdaságában ezek a kis és közepes vállalkozások, mert a társas vállalkozások által foglalkoztatottak több mint 60 százaléka náluk áll alkalmazásban.

A megyei illetékességű társas és egyéni vállalkozások, költségvetési szervek, egyéb gazdálkodók és magánszemélyek 2017-ben 389,3 milliárd forintnyi adót, járulékot, illetéket fizettek be az államkasszába. Ez 52,5 milliárd forinttal volt több, mint egy évvel korábban.

Tisztulás

A megye gazdaságában a társas vállalkozások száma a folyamatos csökkenési tendenciáknak megfelelően -1,36 százalékkal – 361 vállalkozással – volt kevesebb 2017-ben az előző évinél. Az utóbbi két évben tevékenységüket kezdő, újonnan megalakuló társas vállalkozások számát valamelyest meghaladta a megszűnt vállalkozások száma.

A fogyásban szerepet játszik, hogy a megye gazdasága a kényszer és fiktív vállalkozások megszűnésének eredményeként folyamatosan tisztul és egyben átláthatóbbá válik. Ehhez hozzájárult az adójogszabályok folyamatos szigorodása, és azok következetes betartatása is.

A kereskedelemben az online pénztárgépeket 2014 óta egyre szélesebb körben alkalmazzák, s ez – az ellen­őrzési tapasztalatok szerint – jellemzően elősegítette a feketegazdaság fehérítését. Ebbe az irányba hatott a kedvezményes áfakulcs kiterjesztésére vonatkozó jogszabályváltozás, illetve az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bevezetése.

Az egyéni vállalkozók száma megyénkben a 2016-os megtorpanáshoz képest 2017-ben erőteljesen, 3,9 százalékkal (819-cel) 21 750-re növekedett. A tendencia pozitív, de elmarad a 7,3 százalékos országos növekedéstől. A megyében működő egyéni vállalkozók az ország összes egyéni vállalkozójának 4,5 százalékát teszik ki. Ez az arány kisebb mind a lakosság (6,6 százalékos), mind a foglalkoztatottak (6,1 százalékos) országos részesedésénél. Mindez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozóvá válási hajlandóság megyénkben alacsonyabb, mint az ország más területein.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában