Helyi közélet

2019.01.12. 13:05

Népszerűsítő programok Miskolcon a csillagászat ünnepén

Miskolc - Miskolcon Csillag­partyval várták az érdeklődőket.

Miskolc - Miskolcon Csillag­partyval várták az érdeklődőket.

Csütörtöktől vasárnapig 100 óra csillagászat elnevezéssel országszerte a csillagászatot népszerűsítő programokkal várják az érdeklődőket a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódva. A 100 óra csillagászat elnevezésű akciót először 2009-ben hirdette meg a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU), idén a legnagyobb professzionális csillagászati szervezet centenáriuma jegyében rendezik meg a programokat – mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az MTI-nek.

A centenáriumi év eseményei arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos a csillagászat az oktatásban, a fejlődésben és akár a diplomáciában is. Az évfordulót számos helyen ünneplik, az IAU honlapján olvasható információ szerint eddig több mint 70 országban mintegy 700 különböző rendezvényt regisztráltak a szervezet nemzeti bizottságai.

Előadás, bemutató

A miskolci dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló januári Csillagpartyját, pénteken este tartotta az eseményhez kapcsolódva. Az érdeklődők egy természettudományos előadást hallgathattak meg, majd ezt követően távcsöves bemutatást tartottak az intézmény munkatársai. A januári Csillagparty előadásának címe Kísérőnk, a Hold volt. Aki erről lemaradt, annak sem kell elkeserednie, hiszen 18-án, pénteken 20 órától távcsöves bemutatást tartanak a nagyközönség részére, ahogy a többi pénteken is. De szakkörükbe is várják a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődőket.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában