Helyi közélet

2019.01.11. 18:29

Gyakran szellőztessünk és sokszor mossunk kezet!

Miskolc - A csodaszerektől is hatékonyabb megelőzési mód, ha betartjuk az alapvető normákat.

Miskolc - A csodaszerektől is hatékonyabb megelőzési mód, ha betartjuk az alapvető normákat.

A patikákban, bioboltokban kész fegyverarze­nált halmoznak fel, rengeteg természetes alapanyagú és szintetikus szer közül választhatunk, ha szeretnénk megelőzni a meghűlést, az influenzát vagy mielőbb ki akarunk gyógyulni a tüsszentéssel, köhögéssel és lázzal járó nyavalyákból. Szobeczki Csanád Csaba, miskolci háziorvos szerint a drága csodaszerektől gyakran hatásosabb betartani néhány alapvető emberi normát.

Zárt térben terjed a kór

– Általában zárt térben, közintézményekben, munkahelyen, irodaházakban, zsúfolt tömegközlekedési eszközön fertőződnek meg az emberek. Elengedhetetlenül fontos lenne a megelőzésre fókuszálnunk. Ha valaki már megbetegedett, azzal segít leginkább embertársainak, ha nem szórja szét a közösségben a kórokozókat – hangsúlyozza a doktor, aki szerint gyakran olyan alapvető, a megelőzést is szolgáló higiéniai lépésekről feledkezünk meg, mint a kézmosás.

– Elsősorban a sok embert befogadó zárt terek a veszélyesek, célszerű beengedni a friss levegőt és gyakran szellőztetni azokon a helyeken, ahol sokan zsúfolódnak. Mossunk kezet gyakrabban, hiszen, mikor megragadjuk a buszon a kapaszkodót vagy a sok ember által használt kilincset érintjük meg a hivatalokban, nagyon sok kórokozóval érintkezhetünk – állítja a szakember.

Ha kimerülünk, mert huzamosabb ideig nem pihenjük ki magunkat, az immunrendszerünk sem működik megfelelően és sokkal sérülékenyebbé válik a szervezetünk, ezért ütemezzük úgy a teendőinket, hogy legyen időnk naponta 7-8 órát aludni. Ügyeljünk rá, hogy otthonunkban ideális, húsz-huszonegy-két fokos hőmérséklet legyen, mert a hűvös vagy a túlfűtött szoba is számos veszélyt rejt. Természetesen télen is fontos a mozgás jó közérzetünk és egészségünk megőrzésének érdekében, ám ilyenkor ne végezzünk a szabadban szapora légzést előidéző gyakorlatokat. Érdemes tempós sétákat tenni olyankor, mikor tiszta a levegő, például egy kiadós hóesés után. Szaunázni az orvos szerint csak kellő óvatossággal és módjával szabad, és a kardiovaszkuláris panaszoktól szenvedő pácienseket óva inti attól, hogy hirtelen hatalmas hőmérséklet-változással sokkolják a szervezetüket.

Vitamindús táplálkozás

A családorvos azt javasolja, ügyeljünk a vitamindús étkezésre, lehetőleg természetes úton próbáljuk meg felvenni a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat, ám azt is tartsuk szem előtt, hogy a fóliasátrakban, üvegházakban termelt zöldségek korántsem tartalmaznak annyi vitamint, mint a nyári szezonban, napfény által érlelt konyhakerti finomságok és a hazai gyümölcsök.

– Egy átlagos télen ter­mesztett paprika jó, ha 50 mg C-vitamint tartalmaz, míg a nyári ennek a dupláját vagy olykor a sokszorosát, nagyjából 100–150 mg-ot – sorolja a címzettes főorvos, aki azt tanácsolja, aki teheti, inkább a a nyárról eltett, lefagyasztott finomságokat fogyassza az üvegházi vagy import primer áruk helyett, hiszen azok táp­értékben sokkal gazdagabb termések. A különböző déligyümölcsök is értékes vitaminforrások lehetnek ám, ha fogyókúrázunk, a banánnal vigyázzunk, mert magas a cukortartalma.

Vírus vagy baktérium?

Az influenzaszezonban különösen veszélyeztetettek az apróságok, az idősebbek, a krónikus bajoktól szenvedők, a légzőszervi és autoimmun betegek is. Az egészséges, erős szervezetű emberek képesek hamar kilábalni a betegségből. A szakember szerint még a laikusok is megtanulhatják megkülönböztetni, hogy vírus vagy baktérium okozza-e a panaszaikat.

– Ha hirtelen hőemelkedésünk lesz vagy felszökik a lázunk és ehhez orrfolyás is társul és áttetsző, színtelen, híg váladékot látunk a zsebkendőben, feltehetően vírus okozza a kellemetlenséget, ám ilyenkor néhány nap alatt magától elmúlik a baj, nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Ha sűrű, zöldes-barna váladékot köhögünk fel, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ilyen esetekben többek között antibiotikumot is javaslunk – hangsúlyozta Szobeczki Csanád Csaba címzettes főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában