Helyi közélet

2019.01.10. 13:27

Egyszerűsödik a horgászengedély, bevezetik idén a plasztikkártyát

Miskolc - 2019-től kötelezően bevezetik a plasztikkártyát minden vizsgázott horgász számára.

Miskolc - 2019-től kötelezően bevezetik a plasztikkártyát minden vizsgázott horgász számára.

Egységes rendszerbe igyekszik foglalni a közfeladatokat is ellátó Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), a hazánkban mozgó 400-500 ezer fő horgászt, akik különböző egyesületekbe tömörülnek.

Egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügy­intézést.” Vaszilyné Bakaja Ildikó

– A papír alapú horgász igazolványt felváltja az új plasztikkártya, mely reményeink szerint a jövőben egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt, így az állami- és a területi horgászjegyek kiadását is – tudtuk meg Vaszilyné Bakaja Ildikótól az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület irodavezetőjétől.

Február elejétől él

– Az öt évre szóló horgászkártya regisztrációjához adókártya, lakcímkártya és személyigazolvány szükséges, amelyet a regisztrációs pontokon, például egyesületünknél is elvégezhetnek. A regisztrációt követően kapott 2200 forintos csekkbefizetése után ajánlott küldeményként 30–60 napos átfutási idővel kapják kézhez a horgászok az új plasztikkártyát. A horgászkártyán az általános design és biztonsági elemeken túl a kártyabirtokos neve és elsődleges személyi azonosító adatai, egy 6 karakterből álló egyéni azonosító szám és az azonosítót leképező QR-kód található. Horgászkártya regisztráció nélkül 2019. február 1-től nem váltható ki horgászengedély, még a magántavakra sem – tette hozzá.

Három az egyben

– 2019-től három dokumentum, ez a plasztikkártya, az állami jegy és az éves területi, vagy napi jegy lesz szükséges ahhoz, hogy Magyarország vizein horgászni lehessen, amit komplett módon lehet egyesületünknél igényelni. Az állami jegyhez tartozik még a fogási napló, amelyet tárgyévet követő február 28-ig kell leadni. Ez utóbbi vezetése törvényileg előírt a halállomány védelmének érdekében. Leadása előtt a horgász köteles összesíteni és ennek leadása után válthatja majd az új engedélyt. Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesületnél naponta három nemes halat – ponty, csuka, süllő, stb. – lehet haza­vinni, ami fajonként kettő plusz egy és ezen felül 5 kiló fehér halat, ami a keszegre és apróbb halakra vonatkozik – foglalta össze a szakember.

Fokozott ellenőrzések

Közel kétezer hektár vízfelület fölött gazdálkodik az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület.

– A 2013-as halászati törvény értelmében két hivatásos és tizennyolc társadalmi munkában foglalkoztatott halőrt alkalmazunk az egyesületnél. Komoly eszközökkel, hőkamerával és infravörös távcsővel szereltük fel őket, hogy a sötétben is zavartalanul dolgozhassanak. Talán ennek és a fokozott, kiszámíthatatlan ellenőrzéseknek köszönhető, hogy az orvhorgászat és halászat fokozatosan visszaszorulóban van a területen. A legtöbb orvhalász a Sajó és a Hernád mentén garázdálkodik. Bízva abban, hogy aki a szabályok betartásával vízterületünkön tartózkodik az eredményesen és kellemesen töltheti el szabadidejét – zárta.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában