Helyi közélet

2019.01.30. 08:45

Ábelnek nem okozott gondot az írásbeli, matematika tagozatra készül

Miskolc - Majdnem maximális pontszámot ért el, a mások által igen nehéznek tartott matekot is 47 pontosra írta meg.

Miskolc - Majdnem maximális pontszámot ért el, a mások által igen nehéznek tartott matekot is 47 pontosra írta meg.

Bár az idei központi írásbeli felvételi igencsak próbára tette a középiskolába készülő nyolcadikosokat, voltak azért olyan diákok, akik majdnem maximális pontszámot értek el. Martonffy Ábel például, akinek a magyar feladatlapja 46 pontosra, a matematika pedig 47-re sikerült, így az elérhető 100 pontból 93-at szerzett meg.

– Amikor megírtam a két feladatlapot, éreztem, hogy jól sikerült, de tudtam azt is, hogy néhány pontot azért veszíteni fogok. A magyart épphogy sikerült befejeznem, mert sok időt vett el a szövegértési feladat és a fogalmazás. Ez utóbbi érvelés volt, a téma pedig „felnőtt vagy gyerek” volt. Még az utolsó percekben is azon gondolkodtam, hogy vajon melyik mellett érveljek – meséli Ábel az írásbeli izgalmait. Ő egyébként a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola diákja.

Sikerek

A matematikával nem volt gondja. Meg is lepődött, amikor az írásbeli után másoktól azt hallotta, hogy nagyon nehéz volt. Szerinte az lehetett a gond, hogy a szöveges feladatok megfogalmazása nem volt egyértelmű, könnyen el lehetett benne veszni.

– Sokan talán nem tudták kiszűrni a lényeget, belebonyolódtak az információhalmazba – jegyezte meg Ábel, akinek nem meglepő módon a matematika a kedvenc tantrágya, de mint mondta, a fizikát is nagyon szereti.

Elmesélte, alsó tagozatban még nem járt versenyekre, de amikor felsős lett, és sokan elmentek az iskolából nyolc­osztályos gimnáziumba, tanárai szorgalmazták, hogy járjon versenyekre. Matematikából szép eredményeket ért el, városi versenyeken ott volt az első tízben. Járt például a Dürer Matematikaversenyen, amit a Földes Ferenc Gimnáziumban rendeztek, és a Pattantyús versenyen is. Részt vett egy levelező matekversenyen, ahol továbbjutott a második fordulóba. Sőt, történelemből is remekelt, a Katolikus Iskolák Országos Versenyén 5. helyezést ért el.

Szorgalmasan készült

Ennek ellenére Ábel tudatosan készült a felvételire. Járt az iskolája felvételi- előkészítőire, és a Földes gimnáziumba, a matematikafelkészítőre, mert mindenki azt mondta, hogy az lesz a nehezebb. Szeptembertől a Földes diákja szeretne lenni a spec. matekosztályban, amire minden esélye megvan, hiszen az intézményben írásbeliző diákok közül neki lett a legmagasabb pontszáma.

– Örülök, hogy így alakult, de meg is lepett, amikor megtudtam, hogy az enyém lett a legjobb – fogalmazott a tehetséges diák. Most már készül a márciusi szóbeli felvételire, a gimnázium által megadott témakörök alapján.

Megtudjuk, azért Ábel nemcsak mindig a matekkal foglalkozik. Nagyon szeret úszni, csak a sportot most egy kicsit szünetelteti, amíg a selyemréti strand úszómedencéjét felújítják. Kedvenc játéka pedig a sakk. Azt még nem tudja, hogy gimnázium után milyen pályán indul majd el. Az biztos, egyetemre szeretne járni, és a matematikával foglalkozni.

ÉM-HE


[related-post post_id = "4123645"]

[related-post post_id = "4122501"]

[related-post post_id="4116674"]

[related-post post_id="4114232"]

[related-post post_id="4115070"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában