Helyi közélet

2019.01.11. 11:21

14 milliárdos beruházás és 200 milliomodik termék - Nagy számokkal kezdi az évet a Bosch miskolci autóipari gyár

Miskolc – Ünnepélyes keretek között jelentették be pénteken a miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft. több mint 14,1 milliárd forintos új beruházását. A 2021-ig tartó projekt keretében új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek, valamint az irodaépületet is bővítik.

Miskolc – Ünnepélyes keretek között jelentették be pénteken a miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft. több mint 14,1 milliárd forintos új beruházását. A 2021-ig tartó projekt keretében új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek, valamint az irodaépületet is bővítik.

A bejelentéssel egyidőben mutatták be a miskolci autóipari gyár 200 milliomodik termékét, az iBooster rendszer motorját is. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője, Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója és Jochen Limberger, a gyár műszaki ügyvezető igazgatója.

A beruházás meglévő termékek (motorhűtő ventilátor és elektromos kerékpár-hajtómű) új generációit, és további új termékeket (mint például az okoskerék) kiszolgáló gyártósorok működtetését támogatja. A szintén a beruházás részét képező irodaépület-bővítés a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. folyamatos növekedése miatt vált szükségessé. A több mint 14,1 milliárd forint összköltségű technológia-intenzív beruházáshoz a magyar állam egyedi kormánydöntés alapján mintegy 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás formájában járul hozzá. „A beruházásnak köszönhetően a miskolci autóipari gyár stratégiai fontossága és globális viszonylatban is kiemelt pozíciója tovább erősödik”- nyilatkozta Dr. Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

Speciális vevői igények

A hatékony gyártáshoz elengedhetetlen a magasszintű termékismerettel rendelkező mérnökök helyszíni támogatása. „A miskolci telephelyen a termékfejlesztés során a gyártás helyszínén történik a projektek mérnöki támogatása a speciális vevői igények szerint. Ez biztosítja a meglévő és az új gyártósorok optimális kihasználtságát” – mondta el Jochen Limberger, a gyár műszaki ügyvezető igazgatója. Az elektromos járművek esetében a megnövekedett vevői elvárások – hosszabb élettartam, alacsonyabb zajszint, magasabb hatásfok – miatt az új gyártósorok automatizáltsági szintje magasabb lesz, ami új beruházást és magasabb kvalifikációjú munkaerőt igényel. A beruházáson belül kiemelt szerepet kap a világszerte jelenleg egyedül a miskolci Bosch telephelyen gyártott újgenerációs e-bike gyártási, valamint teszt- és fejlesztési funkcióinak megerősítése.

Miskolc motorja

„Örülök neki, hogy úgy kezdjük az idei esztendőt, mint ahogy zártuk a tavalyit: a Bosch egy újabb jelentős beruházásáról és magyarországi tevékenységének bővítéséről számolhatunk be” – kezdte Szijjártó Péter külgazdsági és külügyminiszter, aki beszédének elején a tavalyi év gazdasági történéseit összegezte.

„A magyar gazdaságnak rendkívüli változásokkal és bizonytalanságokkal kellett szembesülnie és együtt is élnie 2018-ban. A világgazdaságban új korszak köszöntött be mind az alkalmazott technológiákat, mind a világpolitikai körülményeket tekintve. Jogosan lehetünk büszkék arra, hogy ilyen ebben a folyamatosan változó, mondhatni viharos körülmények közepette a magyar gazdaság egyedülállóan jó teljesítményt nyújtott. Ebben a kiváló teljesítményben a magyar emberek szorgalma, kreativitása, munkaszeretete és hozzáértése is ugyanúgy benne van, mint a Magyarországon működő kis-, közepes és nagyvállalatok csúcsrajáratott teljesítménye. Enélkül ugyanis egészen biztosan nem beszélhetnénk 2018-ra visszatekintve rekordévről, ugyanis a tavalyi évben újabb nemzetgazdasági rekordok dőltek meg. A beruházások vonatkozásában elmondhatjuk, hogy ennyi, és ilyen értéket képviselő beruházásokról megállapodásokat még soha nem tudtunk kötni a vállalatokkal: 98 nagyberuházásról született megállapodás, ami összesen 1380 milliárd forint értéket képvisel. Ezekhez a beruházásokhoz a magyar kormány 135 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosított” – összegezte Szijjártó Péter.

Hozzátette: Hogy a magyar gazdaság egy teljesen új dimenzióba lépett, bizonyítja az a tény is, hogy a beruházásösztönzési rendszeren keresztül Magyarországra hozott beruházások révén létrehozott munkahelyeken az átlagfizetés meghaladta a 420 ezer forintot, ami 40 százalékkal magasabb, mint a 2017-es adat. 2018-ban a magyar gazdaság szintet lépett a kutatás-fejlesztési tartalom, a hozzáadott érték és a technológiai színvonal vonatkozásában is, ennek köszönhetően ma a nemzetközi és magyar vállalati világ nem csupán termelési helyszínként, legalább annyira kutatási és fejlesztési helyszínként is tekint Magyarországra. Gazdaságunk jövőbeli sikerét az határozza meg a legnagyobb mértékben, hogy mennyire sikerül a hazánkba érkező beruházások által létrehozott munkahelyek hozzáadott értékét és technológia színvonalát tovább növelni. Márpedig az elmúlt év egyértelműen azt bizonyította, hogy a világgazdasági változások tempóját diktáló nagyvállalatok továbbra is bíznak Magyarországban, bíznak a magyar politikai és gazdasági stabilitásban, és bíznak a magyar emberek szakértelmében és szorgalmában. Ezt támasztja alá a világ és Németország egyik legnagyobb vállalatának, a Boschnak a magyarországi beruházásokról szóló döntéseinek sorozata, hiszen a Bosch folyamatosan bővíti tevékenységét, újabb és újabb beruházásokat hoz hazánkba – hangúlyozta a külgazdsági és külügyminiszter.

„A Bosch most bejelentett beruházása újra a legmagasabb technológiai színvonalat képviseli ebben az iparágban, és hozzájárul ahhoz, hogy méggyorsabban lépjen át a magyar gazdaság az új dimenzióba, a Made in Hungary időszakából az Invented in Hungary időszakába. Ugyanakkor hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar gazdaság gerincéül szolgáló autóipar mégjobb teljesítmnényt nyújtson, és újabb rekordévet tudhasson magáénak. Mert nemcsak a beruházások, hanem az autóipar tekintetében is rekordévet hozott a 2018-as év. Ez a beruházás újabb kapacitásokat hoz létre az autóipari elektromos motorok alkatrészgyártásának vonatkozásában, új technológiai színvonalat képviselő gépek érkeznek Miskolcra, új tesztberendezéseket fog alkalmazni itt a Bosch, és új termékek előállítását kezdi meg ezzel” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Mint mondta, a Bosch és Magyarország kapcsolata immáron 120 esztendőre nyúlik vissza, s ma már elmondhatjuk, hogy a termeléssel is foglalkozó külföldi vállalatok közül a Bosch a legnagyobb munkáltató hazánkban: 15 ezer magyar ember mondhatja magát a Bosch-család tagjának. Ez a mostani beruházás tovább erősíti a Bosch magyarországi jelenlétét, hiszen egy 14,1 milliárd forintos beruházásról beszélünk, amelyhez Magyarország kormánya 2,65 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt az úgynevezett technológia-intenzív beruházástámogatási rendszerén keresztül. Az a folyamat ugyanis, amelynek keretében a magyar gazdaság egy új dimenzióba lép, nem csak magától lesz, azért tenni kell. Ennek érdekében a beruházásösztönzési rendszerünket is át kellett alakítani. Innentől nem kizárólagosan a létrehozott új munkahelyek száma jelenti a támogatás számításának alapját, hanem új kategóriaként létrehoztuk a technológia-intenzív beruházások támogatásának lehetőségét, amellyel olyan beruházásokat támogatunk, amelyek a már létező munkavállalói létszám fenntartásával új technológiát, új folyamateljárást, vagy új típusú gépeket hoz be az országba annak érdekében, hogy a versenyképességet az új világgazdasági körülmények közepette is ne csupán fenntartani, hanem javítani is tudjuk.

„Azzal, hogy a Bosch tovább növeli magyarországi jelenlétét és kapacitásait, azzal a magyar-német gazdasági kapcsolatoknak is újabb lendületet ad. A magyar gazdaság teljesítménye szempontjából a modern német gyáriparral való együttműködés kulcsfontosságú, hiszen Németország hazánk első számú kereskedelmi partnere: a magyar export 27 százaléka Németországba irányul, ráadásul Németország az elsőszámú beruházó Magyarországon, a tavalyi 98 nagyberuházásból 28 német vállalattól, köztük a Boschtól érkezett. Mindezért köszönet illeti a Bosch vezetését, akik kitüntetett figyelemmel tekintenek a magyarországi tevékenységre és az itteni gyárakra. Köszönet illeti ugyanakkor a Bosch korábbi és jelenlegi magyarországi, azon belül is miskolci dolgozóit is, hiszen az ő kiváló munkájuk és teljesíteményük nélkül nem merülne fel újabb beruházások Magyarországra hozatalának gondolata. Legyen bármilyen alacsony is az adókulcs, legyen bármilyen gyors is az infrastruktúra fejlesztése, legyen bármilyen sikeres az oktatási rendszer átalakítása, a magyar emberek teljesítmnénye nélkül ez mit sem érne, s nem lenne a Bosch – stílusosan fogalmazva – Miskolc motorja” – zárta beszédét Szijjártó Péter.

Elkészült a 200 milliomodik termék

A miskolci autóipari gyár jubileumi terméke az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja, mely az elektromos meghajtás alapfeltételét jelenti, a hibrid- és az elektromos autók fontos részét képezi. Ez a fékrásegítő hatékonyabbá teszi a hibrid és az elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv, illetve az elektronikus kormányrendszer-motor fokozza a biztonságot. Az iBooster jövőformáló megoldásának számít, hogy a fékezés mellett energiavisszanyerésre is használható, így növelhető az elektromos járművek hatótávolsága és tovább csökkenthető a belső égésű motorok károsanyag-kibocsátása. A motort 2014 óta gyártják Miskolcon, azóta ebből a termékből több mint 2 millió darab gördült le a gyártósorról.


A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft-ről

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult, járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik és mára 2500 munkavállalót foglalkoztat. A gyárban a termelési tevékenységen túlmenően kutatás-fejlesztési, és egyéb, magas hozzáadott értékű tevékenységeket is végeznek. Az autóipari komponensek mellett a gyár jelentős terméke az eBike meghajtás is, egy rendkívül fejlett és intelligens erőrásegítés-rendszert alkalmazó motoregység. Miskolcról történik a teljes eBike-rendszer – mely magában foglalja a meghajtási egységen, a kijelzőn, az akkumulátoron túl a kábeleket és minden elektromos meghajtáshoz szükséges felszerelést – kiszállítása a világ minden pontjára.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában