Helyi közélet

2018.12.08. 11:40

Fiatalosan 60 éves a megyei kórház

Miskolc - Időskorba lépett a megyei kórház, ám a kor nem mérvadó, fiatalos lendület kísérte történelmét.

Miskolc - Időskorba lépett a megyei kórház, ám a kor nem mérvadó, fiatalos lendület kísérte történelmét.

Hatvan év emberöltőben mérve is szép kornak számít, amelyben emlékek, számos megmérettetés, feladat, de akár nehézség is felsejlik. Egy intézmény életében sincs ez másként.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház történetének kezdete az 1955-ös év második felére datálódik, ekkor derült ki ugyanis, hogy a Honvéd-, a Vasgyári- és az Erzsébet Kórház nem tudja ellátni a 200 ezer főt meghaladó Miskolc város betegellátási szükségletét, nem beszélve a megye egészének kiemelt betegellátási feladatairól. A rendelkezésre álló 52 kataszteri hold tág teret biztosított a képzelőerőnek, a szükséges kiszolgáló épületek megépítéséhez. Hat tömbépület – a katonaság számára – korábban elkészült már, ezeket kellett gyors ütemben átalakítani lépésről lépésre, az egészségügy feltételeinek megfelelően.

Évi 13-14 ezer beteg

A (h)őstörténet innen indult: 1958. december 15-én 139 egészségügyi dolgozó, közöttük 24 orvos, a megbízott igazgató dr. Kende István vezetésével „megszállta” az átadott és részben átalakított épületek egy részét, ellátva az első években évi 13-14 ezer beteget. Öt alapító osztály fogadta a pácienseket: belgyógyászati, sebészeti, szülészeti-nőgyógyászati osztály, a gyermekgyógyászati ellátást biztosító osztály kis ágyszámmal és a fül-orr-gégészeti osztály. A patológiai és laboratóriumi háttér 1962-től osztállyá szerveződött. A következő 10 évben nagy léptekkel indult el az egészségügyi intézmény a fejlődés útján. Kialakították a koraszülött osztályt és létrehozták – 1961-ben – a traumatológiai és bőrgyógyászati osztályokat. Amit napjainkban csak „idegépületnek” neveznek betegeinek, ott az ideggyógyászati ellátás mellett előbb részlegként, majd osztályként idegsebészeti egység alakult, amely – bizonyítva szükségességét – 1965. február 5-én el is végezte az első nagyműtétet. Az 1960-as években 1700 ágyon, évente 25-30 ezer fekvő beteget kezelt az intézmény.

Orvos- és nővérszálló

A megyei kórház második évtizedében a fejlesztések, fejlődések mellett megkezdődtek az integrációk. Új sugárterápiás épületben önálló onkoradiológiai és sugárterápiás osztály kezdte meg működését. A szakmai színvonalat jelzi, hogy 1973-ban az urológiai és nephrológiai osztály az országban másodikként, de sikerében elsőként vesetranszplantációkat végzett. Dr. Velkey László korát lényegesen megelőző koncepciózus szemlélettel, máig korszerűnek tekinthető szerkezettel megálmodta a Gyermekegészségügyi Központ épületét, amelyet 1976-ban át is adták a kis betegeknek. Az 1977-ben kezdődött első összevonás – a menedzsmentet is meglepve – 8 telephelyessé alakította át a kórházat, de hála a nem csituló átalakítási járványnak 1989-ben ismét „egytelephelyessé” redukálódott az intézmény. Átmenetileg tehát az ország legnagyobb kórháza lett a Borsod megyei, és ezt követően is mindig dobogós helyen szerepelt.

Növelte a dolgozók megtartásához szükséges komfortfokozatot: orvos-nővérszállót létesített, könyvtárat alakított ki. Az 1970-es évek végén, 2.486 ágyon, évente 46-48 ezer beteget látott el. A 80-as éveket a visszafogott fejlesztések, de konszolidált működés jellemezte.

Az 1990-es években a mennyiségi változások minőségi változásokba csaptak át. Az úgynevezett ágyláb-törvény elsősorban a vidéki kórházak ágy- és szakdolgozói létszámát csökkentette, többször egy-egy kórházprofilt veszélyeztetve. A kórház egyébként jobb sorsra volt érdemes: 2 egyetemi tanár, 6 egyetemi docens, 18 kandidátus dolgozott 1991-ben az intézményben. A szakdolgozók 94 százaléka szakképesítéssel rendelkezett. A 367 orvosból 259 rendelkezett egy vagy több szakvizsgával. A csípő- és térdízületi protézis műtétek mindennapossá váltak és technikájuk, valamint a felhasznált anyagok minősége fejlődött.

Folyamatos fejlődés

Felismerve a STROKE jelentőségét – és kiképezve az annak kezelésére alkalmas személyzetet – 1992-ben STROKE Ellátási Központtá vált a II. ideg-toxikológiai osztály. Az 1995-ös év újabb technikai ugrást jelentett a radiológiai diagnosztikában. Üzembe helyezték az MRI-készüléket, emellett csontvelő-transzplantációs részleget indítottak a GYEK-ben.

Közben a pénzügyi korlátok ellenére előbb a sebészeti, majd a belgyógyászati épület teljes rekonstrukcióját elvégezték. A 2000-es években a kórház fejlődése új impulzusokat kapott, például gyermek sürgősségi osztály létesült. 2001-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetem oktatókórházává vált az intézmény és szerződést kötött a Miskolci Egyetemmel.

A szakmai társadalom értékelte az erőfeszítéseket, így a kórház Gyermekégési Centrummá vált, a traumatológiai osztály pedig megkapta az AO Nemzetközi Kutató Fejlesztési Intézet Referencia Osztályának címét. A szegényes műszerpark ellenére a laparoszkópos műtéti repertoár bővült, köszönhetően a rendkívül rátermett és fejlődésre mindig kész orvosgárdának.

Onkológiai vonatkozásban pozitív fejleményként létrejött a Központi Szűrőcentrum. A Sugárterápiás Centrumban pedig a modern sugárterápia első lépcsőjeként lineáris gyorsító kezdte meg működését. A napi általános betegellátási igény mellett a Gyermekegészségügyi Központban megtörtént a 100. csontvelő-transzplantáció. A 2004-es év utolsó napjaiban az I. belgyógyászati-kardiológiai osztály elvégezte az első haemodinamikai beavatkozást az újonnan átadott Haemodinamikai Központban.

Együtt erősebben

2008-ban az integráció eredményeként a Vasgyári kórház traumatológiai osztálya az intézményhez került, ezáltal Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Heves megye traumatológiai ellátását is beleértve regionális, magas szintű munkát, idegsebészeti ellátást tudott a megyei kórház biztosítani.

Az integráció 2009-ben is feladatot adott. 2013-ban megkezdődött a „Csillagpont Kórház” birtokba vétele, a JÁFEK épületének felújítása, 64 szeletes CT készülék, korszerű DSA és egy három Teslas MRI készülék telepítése.

A döntő változás dátuma: 2017. április 1-je. Mezőkövesd és Szikszó város kórháza mellett Miskolc valamennyi kórházának összevonása megtörtént. Ehhez néhány számadat: 2016-ban az ágyszám 1.542, ellátott fekvőbetegek száma 68.869 fő, ellátott járóbetegek száma 1.069.761 fő.

Az intézmény főigazgatója 2018. szeptember 17. óta dr. Révész János. A kórház hajója a 60 év alatt zátonyok, sokszor viharos körülmények között is előrehaladt, néha változó sebességgel. A kórház jelenlegi gazdasági, szerkezeti és építészeti helyzete ígéretes jövőt biztosít. A kórházi hajó nem biztos révbe igyekszik, hanem távolabbi célokat, kikötőket is maga elé tűzhet, hiszen a 60 év alatt bebizonyította, hogy alapja szilárd, felépítménye megbízható, vezetése eltökélt. Át tudta venni a megyében működő kórházak feladatainak jelentős részét, kiállta a többlettevékenység okozta megpróbáltatást is.

ÉM


A szakmai harmonizáció igénye miatt

A kórház története folytatódik, 2014-2018-ig már a jelent mutatja: az úgynevezett „Csillagpont Kórház” pályázat következményeként és a további integráció bevezetéseként ez az időszak újabb szerkezeti és tevékenységi módosítást eredményezett. A sürgősségi betegellátó osztály 2014-ben a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központból, más néven a MISEK-ből a megyei kórházba került át. A szakmai harmonizáció igénye miatt, az SBO mellett a sebészet, mellkas-sebészet, urológia, szemészet szintén az intézményhez integrálódott.

A felnőtt rehabilitációs tevékenység viszont a megyei kórházban megszűnt. Emellett a Gyermekonkohaematológiai és Csontvelőtransz­plantációs Osztály az Európai Csontvelőtranszplantációs Társaság regisztrált tagja lett. A Központi műtőkapacitás 25 általános és 1 szeptikus műtőt jelent.

A legjelentősebb változás az onkosebészeti épület létrehozása (közönségesen általános sebészet), amelyet a „második sóhajok hídjával” (műtősfiúk fohásza) összekötöttek a régi sebészeti épületben lévő műtőtraktussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában