Helyi közélet

2018.12.10. 11:02

Az egész család egy szobában

Berzék - Nem sok pénzük van, de az édesanya szeretné, ha a gyerekeknek szép karácsonyuk lenne.

Berzék - Nem sok pénzük van, de az édesanya szeretné, ha a gyerekeknek szép karácsonyuk lenne.

Tündéék legfőbb vágya, hogy saját házba költözhessenek. Most ugyanis egyetlen szobában laknak hatan: Tünde, az élettársa és a négy gyermekük. A ház másik szobájában a sógornő él a saját családjával. De nemcsak a helyszűke a probléma, hanem az is, hogy annak idején a fürdőszoba nem készült el, így azt nem tudják használni.

Mikulás ajándékba

Berzéken jártunk az elmúlt héten, mivel idei karácsonyi Segítünk! akciónk adományait a berzéki óvodának ajánljuk fel. Balla Tündéhez pedig azért látogattunk el, mert két középső gyermeke ennek az ovinak a növendékei.

A gyerekek csak egy percre illetődtek meg, amikor betoppantunk hozzájuk, de aztán minden visszatért a megszokott kerékvágásba. Zsófi kis csokimikulást nyújt át nekünk boldogan mosolyogva. Szabadkozunk, hogy is vinnénk el a négy gyerektől a csokit. De Zsófi olyan szeretettel kérlel minket, hogy fogadjuk el, van elég édességük, mert jött a Mikulás az óvodába, az iskolába, sőt még a berzéki közösségi házba is, hogy nem ellenkezünk tovább.

A pénzt beosztják

Tünde elmesélte, a vakolatlan ház, ahol most laknak, az élettársa szüleié volt. A konyha tulajdonképpen a folyosón van. Fűteni csak abban az egy szobában szoktak, ahol tartózkodnak. Szerencsére az önkormányzat segített szociális tüzelővel, úgyhogy az most kitart egy darabig. Tünde élettársa az önkormányzatnál dolgozik házi gondozóként. Berzék egyedül élő, idős embereit látogatja, és mindenben segít nekik, amiben csak kell. Bevásárol a boltban, felhasogatja a tüzelőt, rendbe teszi a kertet, télen havat lapátol.

Szerény karácsony

Tünde nem csügged a szerény körülmények miatt. Mint mondja, megpróbálják igénybe venni a CSOK-ot (Családi Otthonteremtési Kedvezmény). A férje dolgozik, tehát a munkáltatói igazolás meglesz, azt most intézik.

Kérdezzük a karácsonyról is.

– Nincs sok pénzük, de azért szeretnénk, ha a gyerekeknek szép karácsonyi ünnepük lenne. Karácsonyfát a templomnál szoktak árulni kedvezményesen, tavaly ezer forintért vettem. Aztán szépen feldíszítjük, és egy kis szerény ajándékot mindenki kap majd – teszi hozzá Tünde.


Amire szükségük van a berzékieknek

Az idei karácsonyi Segítünk! akciónk adományait a Berzéki Perczel Mór Óvodának ajánljuk föl. Az intézménynek nagy szüksége lenne a testnevelés foglalkozásokhoz szükséges tornaszerekre: labdára, karikára, babzsákokra például. Az udvari foglalkozásokhoz gyerekméretű kertészkedő szerszámokra, műanyag fűnyíróra, talicskára, műanyag teherautóra vagy traktorra. Örülnének a benti foglalkozásokhoz színes papíroknak és színes ceruzáknak.

Várjuk a felajánlásokat Juliannának és négy gyermekének, Andreának és hét gyermekének, akiket az elmúlt héten mutattunk be, valamint Tündének és négy gyermekének. A nehéz helyzetbe került családoknak tartós élelmiszerre, gyermekruhákra, tüzelőre és anyagi támogatásra lenne szükségük. Az adományokat december 16-áig fogadjuk szerkesztőségünkben. Címünk: Miskolc, Zsolcai kapu 3. Kérjük olvasóinkat, aki teheti, segítsen, hogy együtt szebbé tehessük a berzéki gyerekek és családok karácsonyát!


[related-post post_id="4076381"]

[related-post post_id="4061330"]

[related-post post_id="4069808"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában