Helyi közélet

2018.12.17. 15:32

Aprót kap a Jézuska

Miskolc - Olasz mintára készült annak idején a miskolci Betlehem.

Miskolc - Olasz mintára készült annak idején a miskolci Betlehem.

Immár húsz éve, hogy a Miskolci Nemzeti Színház vezetése megálmodta és elkészíttette a Betlehemet, amelyet a megyeszékhely főutcáján, a Széchenyi szobor mellett megcsodálhatnak a járókelők. A kis Jézust és környezetét megörökítő alkotást, azóta is nagy becsben tartja, őrzi és karbantartja a teátrum.

Többen készítették

– Olaszországi utam során láttam, mennyire szeretik az utcai Betlehemeket az emberek, innen merítettem ötletet, éreztem, a miskolciak is imádni fogják – idézte fel Hegyi Árpád Jutocsa, a korábbi színidirektor.

– Több alkotó közreműködésével készült. A tervek Végvári Zsófia a színház akkori díszlet- és jelmeztervezőjének nevéhez köt­hetők, a kivitelezés Veres Attila festőművésznek köszönhető. A munkálatokban Varga Éva szobrászművész mellett én is részt vettem. A Betlehem állagmegóvásáról nyugdíjba vonulásáig Veres Attila gondoskodott, manapság a díszletfestő szekció kedves feladata mindez – mondta el Máger Ágnes festőművėsz.

Lenyűgözőek a kézzel fa­ragott figurák. Hála Istennek, már két éve nem lopták el belőle a kis Jézust, sőt pénzzel is ellátják, hogy tudjon miből ajándékot venni. Rengeteg aprópénzt szoktunk találni a Betlehemben, amikor ünnep után beszedjük – magyarázta Kramcsák János műszaki vezető.

ÉM-JA


[related-post post_id="4067900"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában