Helyi közélet

2018.12.09. 14:42

A Zemplén változatos élővilágát őrzik az utókornak

Miskolc - Kedvelt fészkelőhelye a Zempléni-hegység a fokozottan védett ragadozó madaraknak.

Miskolc - Kedvelt fészkelőhelye a Zempléni-hegység a fokozottan védett ragadozó madaraknak.

A vadonélő állatok a legtöbb esetben télen sem szorulnak különösebb támogatásra. Mégis nagy segítség a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai részéről, hogy felkeresik és a nemzeti parkok felé jelzik az eddig még ismeretlen, védett madarak fészkelőhelyeit. A terület adottságaihoz mérten, a 70-80 fő állandó taggal működő Zempléni Helyi Csoport élen jár a tevékenységben.

Madarak paradicsoma

A sas, az ölyv és a bagoly is szívesen fészkel a hegyen.

– Kárpáti jellegű, vulkanikus eredetű tájegység a miénk, ezért olyan fajok kedvelik, amelyek jellemzően a magas fekvésű helyeken élnek. Több védett ragadozó madár jelenik meg a területen, például a szirti sas Magyarországon kizárólag itt költ és a parlagi sas szintén átjár a Bükkből. A kígyászölyv és békászölyv jellemző madarunk még, és az uráli bagoly ugyancsak nálunk található meg legnagyobb számban, bár a Mátra és a Bükk felé is terjeszkedik. Ezenkívül sok uhu költ itt és a harkályok ugyancsak szép állománnyal rendelkeznek – mutatta be Béres István, az MME Zempléni Helyi Csoportjának titkára.

– A mi dolgunk, hogy megkeressük és bejelentsük a még nem regisztrált madárfészkeket a nemzeti parknak. Ez azért fontos, mert a fakivágástól csak így tudjuk megóvni a régi fészkelőhelyeket, köztük azokat, ahová csak jövő tavasszal érkezik haza a gazdája. A baglyok számára odúkat teszünk ki, és a hüllők, kétéltűek védelmével is foglalkozunk.

Többféle korosztálynak

Ami különösen jellemző ezen a területen, az a foltos szalamandra, a fokozottan védett tarajos gőte, sárga hasú unka, illetve a puhatestű meztelen csiga. Ezek az állatok télen visszahúzódnak a különböző üregekbe, de jelentős csapadék esetén lárváik az egyszerű kátyúkban is megmaradnak. Azért, hogy az utódok nagyobb biztonságban legyenek, a közeli patakokba visszük át őket – foglalta össze a madárbarát.

– Mindemellett a Bükki, a Nógrádi és a Gömör-Tornai Helyi Csoporthoz hasonló programokat, jeles napokhoz kötődő kirándulásokat szervezünk az év során, amelyeket az MME a honlapján tesz közzé. November 28-án és december 1-jén a boldogkőváraljai házunkban tartottunk egy vetítéssel egybekötött évzáró összejövetelt tagjaink számára, ahol a téli madár­etetéssel kapcsolatos hasznos információkat osztottunk meg. Következő nagyszabású rendezvényünk a Madarak és Fák Napja, május 10-e környékén lesz. Októberben bekapcsolódunk az Európai Madármegfigyelő Napok sorába. Nyáron pedig környezetismereti tábort tartunk vegyes korosztálynak, ahol a madárgyűrűzést is bemutatjuk – hangsúlyozta Béres István.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában