Helyi közélet

2018.12.19. 08:48

A lyukói Zsolti most nehéz helyzetbe került - Elhunyt Marika néni, a kultikus nagymama

Miskolc - Szinte nincs olyan miskolci, aki ne látta volna a dokumentumfilmet az iskolába készülő Zsoltiról és nagyszüleiről, akik a Lyukó tetején éltek. A kisfiú most nehéz helyzetbe került.

Miskolc - Szinte nincs olyan miskolci, aki ne látta volna a dokumentumfilmet az iskolába készülő Zsoltiról és nagyszüleiről, akik a Lyukó tetején éltek. A kisfiú most nehéz helyzetbe került.

Legnagyobb szeretetben

A Panoráma című filmet 2014 decembéreben láthatták a Duna Televízióban, és december 29-én töltötték fel a videómegosztó portálra, ahol jelenleg több, mint 241 ezres megtekintésen áll. A filmet hónapokon keresztül forgatta a Dunatáj Alapítvány, hogy bemutassa a lyukói hegyen, egy minden komfortot nélkülöző házban élő család mindennapjait.

A teljes káosz

Ahogy a filmet fényképező és rendező Surányi András a videóhoz írta: „Miskolc-Lyukóvölgy, az arra tévedt idegen szemével maga a teljes káosz. Itt egymás mellett él a többholdas gazda, az uzsorás, a nincstelen, segélyből tengődő rokkant és a rongyos utcagyerek. Ami összeköti, mintegy keretbe foglalja őket, az a mára lepukkant, valaha festői környezet. A lyukói völgyek és dombok sokat mesélhetnének az elmúlt 25 évben végbement pusztulásról. A film mégsem a nyomor, a reménytelenség filmje. Csapó nagymama ebben az elemeire hullott világban a kimozdíthatatlan, stabil pont, az örökérvényűség. Ő az, aki népmesei hősként küzd a reménytelenség ellen.”

A reménytelenségben pedig a film fényt hozott a családnak, ugyanis sokan megmozdultak, köztük az önkormányzat is, és a család egy közművekkel ellátott, jobb állapotú lakásba költözhetett, ahonnan nem kellett kilométereket gyalogolniuk minden nap a sáron, erdőn keresztül.

Azonban mint megtudtuk, Marika néni, a népmesei hős bár a végletekig kitartott, szervezete feladta a harcot és elhunyt. Mint a családot segítő civilek elmondták, pénteken helyezik örök nyugalomra, Pista bácsi pedig – ha csak nem kap segítséget – nem fog tudni elmenni a temetésre, mert nem meri üresen hagyni a házat.

Gyűjtenek a családnak

Az, hogy Zsolti sorsa mi lesz, még nem tudni, de a családot segítők gyűjtést szerveztek, hogy igyekezzenek legalább egy kicsit könnyebbé tenni az ünnepeket számukra. Aki ebben a segítségükre lenne, az Kádasné B. Orsolyát keresheti a 06-20/616-2454-es telefonszámon.

ÉM-HI


[related-post post_id = "3350292"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában