Helyi közélet

2018.11.08. 14:51

Videó: Bolyongás a föld alatt... A borsodnádasdi labirintus

Borsodnádasd, Miskolc - Az Urbex Hungary csapata bejárta a Borsodnádasdi labirintust. Erről videó és fotósorozat is készült.

Borsodnádasd, Miskolc - Az Urbex Hungary csapata bejárta a Borsodnádasdi labirintust. Erről videó és fotósorozat is készült.

2017 októberében, hosszas szervezés, és engedélyeztetés után az Urbex Hungary csapata bejárta Borsodnádasdon a temető alatti labirintusnak elnevezett járatrendszert. A bejárása során megnézték a becslések szerint több mint ezer méter hosszú, több szintes járatrendszert.

A labirintus eredetéről a helyiek sem tudnak sokat, egy 18. századi feljegyzés már megemlíti, ezért nincs kizárva, hogy az építmény török-kori.

Egyet biztosan kijelenthetünk: a labirintus járatai a hajdani Pannon-tenger partvonalán rétegződött homok alkotta domb mélyében húzódnak.

Megfigyelhető, hogy a járatokat az akkori kor szakemberei precízen, ék alakúra vájták, szabályosan, egyenesen.

Több helyen azonban már ezt az ék alakú formát az idő vas foga kedvére-módjára formálta át, leszakadtak, beomlottak.

Ha valóban igaz a feltételezés, hogy a járatrendszer keletkezése a török időkig visszanyúlik, akkor bátran kijelenthetjük, hogy ez a mesteri munka évszázadok múltán is szinte eredeti állapotú.

A rendszert egy több fős csapattal járták be, köztük két szakértő személlyel, Regős József barlang és helytörténeti kutatóval, illetve Kelemen Kristóffal az ózdi Helytörténeti Múzeum szakemberével.

Forrás: Urbex Hungary.


[related-post post_id="3515019"]

[related-post post_id="3506420"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában