Helyi közélet

2018.11.06. 09:41

Századik évforduló Szögligeten

Szögliget - A lengyel függetlenség kivívásának évfordulóját ünnepelték Szögligeten a lengyel napokkal.

Szögliget - A lengyel függetlenség kivívásának évfordulóját ünnepelték Szögligeten a lengyel napokkal.

A Szögligeti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat október 27-28-án a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulójára emlékezve tartotta meg a kétnapos Szögligeti Lengyel Napok elnevezésű rendezvényét.

Több településről

A rendezvény első napján a szögligeti művelődési házban Bubenkó Gábor, a Szögligeti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat (SzLNÖ) elnöke, Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és dr. Csúcs Lászlóné Halina, volt parlamenti szószóló köszöntötte a megjelenteket.

A teltházas rendezvényt megtisztelte Szögliget, Perkupa, Varbóc, Körtvélyes (Szlo­vákia) polgármestere, illetve Jablonca (Szlová­kia) Csemadok képviselője, valamint helyi egyházi ve­zetőkön túl, a derenki len­gyelség szimpatizánsai. A lengyel napi rendezvényen a résztvevők, Bubenkó Gábor Polska Drenka Derenki Gyökereink című dokumentumfilmjét tekinthették meg, mely nagy sikert aratott. A film megkapóan, érdekes módon mutatja be a derenki lengyelség hagyományát, kultúráját. A dokumentumfilm megtekintése után a napot állófogadással egybekötött kötetlen beszélgetés zárta.

Október 28. Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok emléknapja. Az eredeti templombúcsút ekkor, ezen a napon tartották meg annak idején Derenken. Bukovenszki Zoltán plébániai kormányzó hagyományteremtő céllal szögligeti ünnepi búcsúi szentmisén emlékezett közösen a hívekkel a holt faluról, annak még élő és elhunyt tagjairól és az odakötődőkről!

– Nagyon szép Derenkre és a lengyel-magyar barátságra alapozott prédikációt hallhattunk! Jól sikerült a rendezvény, sikerült méltóképpen megemlékezni a századik évforduló alkalmából – értékelte a napokat Bubenkó Gábor.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában