Helyi közélet

2018.11.09. 17:17

Saját gyümölcsfájuk lesz a kéri fiataloknak

Abaújkér - Az abaújkéri gyümölcsös a szülőföldhöz való ragaszkodás szimbóluma is lesz.

Abaújkér - Az abaújkéri gyümölcsös a szülőföldhöz való ragaszkodás szimbóluma is lesz.

Jöhet a tél, tele van Abaújkér éléskamrája. Többek között lecsó, paradicsomlé, paprikakrém, savanyúságok, lekvárok sorakoznak a polcokon. A ház másik helyiségében pedig szorgos asszonyok gyalulják a káposztát és rakják hordóba, hogy finom savanyú káposzta váljon belőle.

– Mezőgazdasági programunkban 17 embert alkalmazunk a közfoglalkoztatás keretében – mondta lapunknak Szabó Gábor polgármester. – Az állattenyésztés keretében sertést és szarvasmarhát tenyészettünk ebben az évben. Tíz hektár földünkön zöldségféléket neveltünk, főleg paradicsomot, paprikát és uborkát. Emellett szálastakarmányt is termeltünk. A sok locsolásnak és a trágyázott földnek köszönhetően jó volt a termésünk. A zöldségféléket az önkormányzat konyháján használjuk fel, hisz itt főzzük az ebédet az óvodásoknak és az időseknek egyaránt.

Szabó Gábor megemlítette azt is, hogy a feldolgozóüzemük egy olyan parasztházban kapott helyet, amit az önkormányzat vásárolt meg és újított föl. Terveik között pedig egy gyümölcsös telepítése szerepel. Szeretnének almát, körtét, meggyet, cseresznyét és szilvát termeszteni a jövőben. A gyümölcsös a településhez való ragaszkodás szimbóluma is lenne. Minden 18 év alatti abaújkérinek lenne egy-egy névre szóló fácskája. Így azt sajátjának érezné, és talán Abaújkérhez is jobban ragaszkodna.

ÉM-HE


[related-post post_id="4015783"]

[related-post post_id="3975007"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában